KEMENTERIAN Pendidikan seharusnya memberi keutamaan terhadap tiga perkara penting dalam masa 100 hari pertama di bawah pentadbiran kerajaan baharu.

Pensyarah Fakulti Pendidikan Universiti Kebangsaan Malaysia, Dr Anuar Ahmad berkata, bagi perkara pertama, data dan sains mestilah menjadi hujah dalam membuat semua keputusan dasar pendidikan dan bukan lagi sekadar hujah politik.

Menurut beliau, setiap keputusan mestilah disokong dengan data kajian dan pandangan pakar berwibawa.

“Walaupun keputusan mungkin tidak popular tidak mengapa, asalkan keputusan tersebut dibolehkan diyakini, tepat dan berkesan,” katanya dalam kenyataan bagi mengulas pembentukan Kabinet baharu seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, hari ini.

Menyentuh tentang perkara kedua, Anuar menambah, Kementerian Pendidikan perlu melibatkan lebih ramai pakar pendidikan dan pakar kesihatan dalam sesi perbincangan dasar kementerian sebelum membuat keputusan.

Beliau memberitahu, langkah itu bertujuan supaya pertimbangan lebih menyeluruh dan mengambil kira kepentingan semua pihak yang terkesan dalam sektor pendidikan.

Perkara ketiga, kata Anuar, Kementerian Pendidikan perlu melibatkan secara aktif pertubuhan bukan kerajaan (NGO) pendidikan khususnya Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional (PIBGN) dalam sesi merumuskan keputusan KPM.

Menurut beliau, dengan cara itu, rakyat dapat melihat usaha kebersamaan yang erat antara Kementerian Pendidikan dengan pihak berkepentingan dalam sektor pendidikan.

Anuar turut mengucapkan tahniah atas pelantikan semula Datuk Dr Radzi Jidin sebagai Menteri Kanan Pendidikan.

“Pelantikan ini adalah diperlukan dalam keadaan semasa bagi memastikan semua perancangan dan keputusan Kementerian Pendidikan yang telah dibuat sebelum ini dapat diteruskan dengan segera khususnya persediaan pembukaan sekolah pada 3 Oktober 2021.

“Semoga semua perancangan Kementerian Pendidikan yang telah dirancang sebelum ini dapat digerakkan dengan segera demi kebaikan pendidikan anak-anak kita,” jelasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here