KETUA Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengadakan pertemuan dengan pemimpin utama kesemua parti dalam blok pembangkang dalam masa terdekat.

Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) dalam kenyataan media yang dikeluarkan secara bersama oleh Anwar serta Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan Presiden Parti Amanah Negara (PAN), Mohamad Sabu hari ini menjelaskan bahawa pertemuan itu bertujuan menjemput mereka untuk menyertai atau bekerjasama dengan PH.

“Ini selaras dengan ketetapan Pemukiman Kepimpinan PH di Port Dickson pada bulan April yang menyatakan keterbukaan PH berunding dan bekerjasama serta menggembleng seluruh tenaga di bawah konsep ‘Khemah Besar’ demi memantapkan blok pembangkang merangkumi 105 Ahli Parlimen.

“Pertemuan tersebut antara lain akan membincangkan isu-isu politik semasa serta persiapan bagi menghadapi sidang Parlimen yang bakal bermula 6 September,” kata mereka.

Walau bagaimanapun, tidak diketahui sama ada parti-parti pembangkang yang di luar kerangka rasmi PH bersetuju untuk bernaung di bawah Anwar dalam khemah besar yang ingin didirikan.

Bukan rahsia lagi bahawa Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Tun Dr Mahathir Mohamad kurang berkenan untuk berada di bawah telunjuk Anwar.

Begitu juga dengan Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang hubungannya dengan Anwar pernah menjadi dingin semasa kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Sabah tahun lalu.

Sekiranya mereka boleh menerima kepimpinan Anwar, sudah lama Pejuang dan Warisan menyertai gabungan PH.

Namun, sehingga kini, perkara itu masih belum berlaku dan ikatan kerjasama antara PH serta Pejuang dan Warisan masih longgar.

Pendirian pucuk pimpinan Pejuang dan Warisan terhadap keanggotaan dalam PH mungkin berubah sekiranya gabungan pembangkang itu tidak lagi diterajui oleh Anwar.

Memandangkan Guan Eng dan Mat Sabu tidak mempunyai karisma yang mencukupi untuk menjadi ketua khemah pembangkang, pilihan yang tinggal hanyalah Dr Mahathir dan Mohd Shafie.

Dr Mahathir telah membuktikan keupayaannya menerajui PH dengan menumbangkan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) dan begitu juga dengan Mohd Shafie yang berjaya merampas Sabah.

Setakat ini, Anwar masih belum menunjukkan prestasi yang sama walaupun pernah beberapa kali mendakwa beliau mempunyai sokongan majoriti Ahli Parlimen yang mencukupi sejak 2008 sehingga baru-baru ini.

Maka, tidak hairanlah pemimpin-pemimpin muda dalam PH menggesa agar diwujudkan semula PH Plus bagi menarik minat parti-parti pembangkang yang lain bersama mereka.

Mungkin mereka juga kurang yakin dengan kewibawaan pucuk pimpinan PH untuk menarik minat sekutu-sekutu pembangkang untuk masuk ke dalam khemah besar secara rasmi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here