KEMASUKAN pesakit Covid-19 yang semakin berkurangan membuatkan Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), Klang memulangkan semula 80 unit mesin oksigen ‘concentrator’ yang dipinjam sebelum ini.

Menerusi kenyataan Facebook, HTAR berkata, kesemua mesin itu dipulangkan semula kepada Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) 2.0.

Kata kenyataan itu, Bahagian Logistik Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah menerima dan akan menyusun semula keperluan perlatan berkenaan untuk digunakan di negeri-negeri lain yang mengalami peningkatan kemasukan pesakit secara mendadak.

“Jutaan terima kasih diucapkan kepada pihak PKRC MAEPS 2.0, khusus kepada Pengarahnya, Dr. Shahabuddin Ibrahim atas pinjaman sebanyak 80 unit mesin oksigen concentrator kepada HTAR sepanjang tempoh bencana.

“Segala sumbangan dan sokongan daripada pihak luar ke HTAR amatlah dihargai dan diucapkan jutaan terima kasih,” katanya hari ini.

Selasa lalu, Pengarah HTAR, Dr. Zulkarnain Mohd. Rawi berkata jumlah kemasukan harian pesakit Covid-19 untuk menerima rawatan di hospital tersebut berkurangan lebih 50 peratus sejak seminggu lalu.

Kata beliau, sebelum ini pihaknya menerima kira-kira 400 kes harian bagi pesakit Covid-19 untuk menerima rawatan, namun jumlahnya menurun kepada sekitar 170 pesakit sejak kebelakangan ini.

“Pesakit Covid-19 yang kini menerima rawatan di hospital berkurangan daripada lebih 1,000 pesakit dengan kemuncaknya pada Julai lepas. Setakat pukul 1 tengah hari tadi, pesakit sedia ada tidak sampai 900 orang. ‘Gelombang’ kemasukan pesakit di HTAR ini berlaku pada awal Julai sehingga pertengahan bulan lepas.

“Alhamdulillah kini jumlah (kemasukan pesakit) turun sejak minggu lepas. Susulan keadaan ini secara tidak langsung berlaku penurunan kepada pesakit Kategori 3 ke atas untuk dimasukkan ke dalam wad,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here