MUAFAKAT Nasional (MN) yang menyaksikan kerjasama politik antara UMNO dan PAS bakal diperkukuhkan kembali dengan pelantikan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Perdana Menteri.

Keyakinan itu disuarakan oleh Ahli Parlimen Ketereh, Tan Sri Annuar Musa.

Malah, beliau yakin bahawa usaha memperkukuhkan semula MN itu boleh dilakukan dengan menjemput kembali Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Bekas Menteri Wilayah Persekutuan itu menambah, masanya sudah tiba untuk tiga parti tersebut memperkukuhkan semula MN serta melibatkan parti-parti lain untuk membentuk satu gabungan inklusif.

“Saya boleh bagi pandangan peribadi sebab sudah tidak ada jawatan besar dalam parti, tapi pandangan saya sebagai orang lama dalam politik saya rasa ini peluang terbaik untuk perkukuh semula MN secara inklusif.

“Bila saya kata inklusif ia tak cukup setakat itu, saya terlibat menulis piagam MN dalam itu terkandung hasrat tidak tertunai sebelum ini iaitu membentuk satu muafakat yang meluas mesti merangkumi pelbagai kaum dalam negara.

“Gunalah peluang ini ke arah politik matang, ambil pengajaran bahawa politik tidak stabil tidak membawa keuntungan kepada sesiapa, semua pihak harus kembali duduk semeja,” katanya.

Annuar berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan pelepasan perjalanan Sukarelawan Rumah Prihatin untuk penyampaian bantuan kepada mangsa-mangsa banjir di Merbok dan Jerai.

Sementara itu, Annuar dalam laman Facebook memberitahu, seramai 30 sukarelawan dan dua buah lori terlibat dalam program penyampaian bantuan tersebut.

Bantuan berupa pakaian, sejadah, telekung, kain pelekat, baju, bakul makanan dan wang tunai.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here