Oleh Abu Ubaidillah Rahman

YANG di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini akan mempengerusikan perbincangan khas Raja-Raja Melayu bagi membincangkan calon Perdana Menteri Kesembilan dan pembentukan kerajaan baharu.

Perbincangan tersebut akan berlangsung pada pukul jam 2.30 petang di Istana Negara, Kuala Lumpur dan perkara itu disahkan Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin.

Perbincangan khas berkaitan kemelut politik semasa negara itu merupakan kali kedua diadakan di bawah pemerintahan Seri Paduka Baginda berikutan peletakan jawatan dua Perdana Menteri yang hilang sokongan majoriti.

Semalam, Agong bertemu dengan pemimpin parti politik termasuk Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim; Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan Timbalan Presiden Pas, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man.

Yang turut hadir menghadap Agong, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng; Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu dan Presiden Parti Pejuang (Pejuang), Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

Difahamkan hanya dua nama calon Perdana Menteri yang mendapat saingan sengit iaitu Ahli Parlimen Bera, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan juga Ahli Parlimen Port Dickson, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Terdahulu pada 28 Februari 2020, Majlis Raja-Raja Melayu mengadakan mesyuarat khas di Istana Negara berhubung tindakan Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad meletakkan jawatannya pada 24 Februari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here