Oleh Abu Ubaidillah Rahman

SATU laporan polis telah dibuat terhadap peguam, Ambiga Sreenevasan kerana didakwa telah menimbulkan syak dan menyoal integriti proses pelantikan Perdana Menteri oleh Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong yang jelas termaktub dalam Perlembagaan.

Dalam laporan polis yang dibuat, Gerakan Peguam Islam Se-Malaysia (GPIS) telah mendakwa ambiga melakukan kesalahan tersebut dalam satu ciapan Twitternya pada 19 Ogos 2021.

Menurut GPIS dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini, Ambiga dalam ciapannya yang turut dilaporkan media, mendakwa sokongan ahli-ahli Parlimen Perikatan Nasional PN bagi Perdana Menteri baharu yang telah disampaikan kepada Agong adalah tidak sah.

Ini menurut GPIS adalah percubaan menganggu proses perlantikan yang sedang dijalankan dan adalah amat biadap dan secara langsung ini adalah juga satu tindakan menggugat demokrasi berparlimen.

“Laporan-laporam polis akan dibuat terhadap anasir ini demi keselamatan negara dan ummah di seluruh negara,” kata pertubuhan tersebut.

Pertubuhan itu turut mendakwa, Ambiga telah melakukan kesalahan yang amat serius di bawah Akta Hasutan, Seksyen 124 Kanun Keseksaan serta Sosma, Seksyen 505 Kanun Keseksaan serta undang-undang lain.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here