Oleh Abu Ubaidillah Rahman

BENCANA geologi dan juga bencana berkaitan geologi sepatutnya boleh dielakkan atau dikurangkan risikonya sekiranya kajian yang terperinci dan pelan tindakan dibangunkan dengan mengarusperdanakan konsep pengurangan risiko bencana.

Menurut Presiden Institut Geologi Malaysia (IGM), Abdul Rasid Jaapar, bencana kepala air yang melanda Geopark Kebangsaan Gunung Jerai, Kedah kelmarin merupakan satu contoh bencana geologi yang boleh dielakkan denga mengadakan kajian yang sedemikian.

Beliau selanjutnya berkata, walaupun ramai pihak mengatakan hujan yang ekstrem dikatakan antara punca pencetus kejadian namun, punca penyebab sebenar kejadian masih lagi memerlukan kajian yang terperinci.

“Oleh itu, IGM menyarankan satu kajian bencana geologi secara menyeluruh, bebas dan dianggotai pelbagai bidang kepakaran dengan diterajui oleh ahli geologi dapat dilakukan terhadap Gunung Jerai dan kawasan sekitarnya.

“Kajian juga disyorkan bersifat transdisciplinary dalam memahami kesan perubahan iklim dan mengurangkan risiko bencana geologi di masa hadapan,” kata beliau dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan hari ini.

Abdul Rasid turut mengingatkan, sementara laporan kajian dikeluarkan oleh pasukan penyiasat tersebut, ahli-ahli geologi supaya dinasihatkan tidak terlalu ghairah mengeluarkan pandangan berbentuk spekulatif dan provokasi tanpa berdasarkan data, bukti-bukti sains dan fakta yang lengkap terutamanya data cerapan lapangan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here