CALON bagi jawatan Timbalan Perdana Menteri yang kini tertumpu dalam kem Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) mendapat perhatian banyak pihak.

Difahamkan jawatan tersebut dituntut oleh parti itu selepas mereka menyatakan sokongan bersyarat kepada Barisan Nasional dan UMNO yang memilih Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai calon Perdana Menteri.

Ismail Sabri dijangka akan membuat keputusan bagi memilih pasukannya selepas mengangkat sumpah jawatan kelak.

Bagaimanapun, semua pihak masih menanti pengumuman rasmi daripada Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Mengenai jawatan TPM, antara nama yang disebut-sebut ialah Ahli Parlimen Alor Gajah, Datuk Seri Mohd. Redzuan Yusof yang juga bekas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas).

Turut disebut ialah ahli Parlimen Gombak iaitu Datuk Seri Mohamed Azmin Ali iaitu bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Calon ketiga ialah ahli Parlimen Tambun, Datuk Seri Hamzah Zainuddin iaitu bekas Menteri Dalam Negeri.

Jika diambil dari sudut susunan dan kedudukan dalam Bersatu maka Hamzah iaitu Setiausaha Agung Bersatu merupakan pemimpin paling kanan diikuti Mohd. Redzuan yang merupakan Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu.

Sementara Mohamed Azmin juga Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu namun beliau menyertai parti itu selepas Pakatan Harapan tumbang dan menjadikannya sebagai ‘junior’ dalam parti itu.

Bagaimanapun, Mohd. Redzuan dilihat sudah memulakan langkah awal untuk berkempen bagi jawatan tersebut.

Buat masa ini, Bersatu masih mempunyai banyak masa untuk menentukan calon mereka kerana Ismail Sabri masih perlu melalui satu lagi ujian yang akan menentukan keabsahan beliau di Parlimen.

Selepas itu barulah beliau boleh menentukan barisan Kabinet baharu.

Antara cabaran Ismail Sabri ialah Bersatu telah mengeluarkan satu kenyataan dan mengesahkan kesemua 50 ahli Parlimen dari parti gabungan Perikatan Nasional (PN) mencalonkan Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri kesembilan adalah secara bersyarat.

Antara syarat tersebut ialah Ismail Sabri hendaklah memastikan ahli Jemaah Menteri yang bakal dilantik adalah terdiri daripada mereka yang berintegriti, amanah dan bebas daripada sebarang pertuduhan jenayah di mahkamah.

Pada masa sama, kerajaan PN di bawah beliau juga mestilah meneruskan amalan menghormati prinsip pengasingan kuasa, melindungi kebebasan badan kehakiman dan menjunjung konsep raja berperlembagaan. – Sinar Harian

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here