Oleh Abu Ubaidillah Rahman

JABATAN Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) menahan sebuah kontena yang membawa masuk peatmoss dari Lithuania di Pelabuhan Pasir Gudang, Pasir Gudang, semalam.

Maqis Johor dalam satu kenyataan memberitahu, hasil pemeriksaan rutin dijalankan Pegawai Penguat Kuasa Maqis pada jam 12.30 tengah hari menemukan 540 beg peatmoss seberat 24 tan metrik.

“Peatmoss itu dianggarkan bernilai RM26,155 dan cuba dibawa masuk tanpa mematuhi syarat permit import.

“Hasil pemeriksaan mendapati nombor rujukan permit tidak tertera pada sijil fitosanitasi sebagaimana yang dinyatakan dalam syarat permit import,” Demikian menurut kenyataan tersebut, hari ini.

Jelas Maqis Johor, semua peatmoss tersebut telah ditahan untuk tindakan lanjut.

Perbuatan mengimport sebarang jenis keluaran pertanian tanpa mematuhi syarat-syarat dalam permit import Maqis adalah menjadi suatu kesalahan di bawah Seksyen 15(1) Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia 2011 [Akta 728] yang boleh dihukum di bawah Seksyen 15(2) Akta yang sama.

Tambah kenyataan itu, jika disabit kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau dipenjara selama tempoh tidak melebihi 6 tahun atau kedua-duanya sekali.

Pihak Maqis sentiasa komited menjalankan penguatkuasaan di pintu masuk negara bagi menjamin keselamatan keluaran pertanian yang masuk ke dalam negara mematuhi syarat ditetapkan kerajaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here