PAS akan meneliti terlebih dahulu hasil Mesyuarat Khas Kabinet yang dijadualkan berlangsung esok, sebelum membuat sebarang keputusan lanjut.

Memetik laporan BH Online, Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata, pendirian parti itu pada masa ini masih bersama untuk mendukung kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Menurut beliau, ketetapan itu dibuat dalam mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat, Ahli Parlimen dari parti itu dan Majlis Syura Ulama PAS, semalam.

“Kita menegaskan dasar parti iaitu mempertahankan PN dan memperkukuhkan Muafakat Nasional (MN). PAS kekal menjadi jambatan antara dua parti besar Melayu… PAS dan UMNO serta menjadi jambatan kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

“Demi kebaikan negara dan politik bagi jangka panjang, parti besar Melayu mesti bersama sebab ia tunggak kepada kerajaan, disusuli parti lain yang mempunyai kepelbagaian kaum.

“Bagaimana kaedah memperkukuh MN itu adalah kerja dalaman PAS yang tak boleh didedahkan kepada umum, walaupun UMNO dan Bersatu dilihat tidak mencapai kesepakatan,” katanya dalam sidang media di Serdang hari ini.

Situasi politik negara semakin panas berikutan timbul desas-desus akan berlaku perubahan tampuk kepimpinan kerajaan dalam masa terdekat.

Tan Sri Muhyiddin Yassin dikatakan akan menghadap Yang di-Pertuan Agong esok untuk mempersembahkan surat peletakan jawatan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here