DUA penuntut universiti di Kepala Batas, Pulau Pinang kerugian sebanyak RM27,545 selepas dipercayai menjadi mangsa sindiket yang menawarkan pekerjaan sambilan menerusi platform e-dagang popular.

Mangsa lelaki berusia 21 tahun dan perempuan berusia 23 tahun itu mula terjerat dalam penipuan sindiket tersebut selepas melihat iklan yang ditawarkan menerusi Facebook baru-baru ini.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara (SPU), Asisten Komisioner Noorzainy Mohd. Noor berkata, mereka telah menekan satu pautan di Facebook sebelum nombor telefon mereka dimasukkan ke dalam kumpulan aplikasi sosial WhatsApp.

Beliau berkata, menerusi kumpulan WhatsApp itu mangsa telah diberi penerangan tentang pekerjaan yang perlu dilakukan sebagai ejen pembelian online.

Jelasnya, mereka diminta melakukan tugas membeli barang yang ditetapkan oleh pengendali kumpulan itu yang mana pembayarannya akan dibuat terus ke akaun bank sindiket.

“Mangsa dijanjikan keuntungan sebanyak 10 peratus bagi setiap nilai pembayaran dan keuntungan akan dibuat setelah mereka selesai melakukan tugasan tersebut.

“Pada peringkat awal, mangsa menerima wang keuntungan seperti dijanjikan sehingga mendorong mereka membuat lebih banyak pembayaran secara berperingkat sehingga masing-masing berjumlah RM6,095 dan RM21,450,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
  
Jelas Noorzainy, kedua-dua mangsa bagaimanapun menyedari ditipu selepas mereka tidak lagi menerima wang keuntungan yang dijanjikan.

Jelasnya, mangsa membuat laporan polis semalam dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu.

“Sehubungan itu, kita menasihatkan orang ramai supaya lebih berwaspada dan tidak mudah percaya kepada mana-mana individu yang menawarkan peluang pekerjaan sambilan melalui media sosial dengan meminta wang bayaran kerana ia merupakan modus operandi sindiket,” katanya.

Menurut Noorzainy, sepanjang tahun ini sebanyak lima kes penipuan dengan modus operandi sama direkodkan di SPU dengan jumlah keseluruhan kerugian  RM59,328.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here