Oleh Abu Ubaidillah Rahman

YAYASAN Dakwah Islamiah (Yadim) dan 130 badan pertubuhan kerajaan (NGO) Islam menggesa semua pihak menghentikan agenda bertelagah dan berebut kuasa kerana tindakan itu boleh memecahbelahkan negara.

Yang Dipertua Yadim, Nasrudin Hassan berkata, pihaknya dan semua NGO itu yang bersama-sama Majlis Amal Islami Malaysia (MAIM) mahukan pemimpin mengutamakan keselamatan dan kesihatan rakyat.

Jelas beliau, ini bukan masanya untuk berebut kuasa dan bermusuhan sesama sendiri dan hanya merugikan rakyat.

“Malah ini memalukan negara pada pandangan pihak luar. Pemimpin yang bercakaran hanya menghabiskan banyak masa dan tenaga untuk kepentingan diri sendiri sehingga mengabaikan tanggungjawab membela rakyat.

“Yadim menjunjung titah Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar yang menyeru kepada semua pemimpin di negara ini supaya menginsafi bahawa segala kuasa pemerintahan itu adalah hak Allah SWT,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Nasrudin berkata, Pemangku Raja Pahang, Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah AlSultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, turut bertitah ketika negara sedang bergelut pandemik Covid-19, bukan masa sesuai untuk berebut kuasa dan bersengketa sesama sendiri.

“Apabila Raja-Raja Melayu sendiri sudah bersuara kerana prihatin dan khuatir dengan keadaan semasa, maka amat wajarlah semua pihak di negara ini mendengar dan taat kepada titah baginda,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here