PEJABAT Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (PPDNHEP) Pulau Pinang merampas kira-kira 2.4 tan minyak masak dan empat tan diesel bersubsidi dalam serbuan di sebuah stor di Taman Limau Manis, Bukit Mertajam semalam.

Dalam operasi kira-kira pukul 12 tengah hari itu, tiga lelaki warga tempatan turut ditahan bagi membantu siasatan kes dipercayai penyelewengan minyak bersubsidi tersebut.

SEBAHAGIAN minyak masak dan diesel bersubsidi yang dipercayai
cuba diseleweng yang dirampas pihak berkuasa di sebuah stor di Taman Limau Manis, Bukit Mertajam, Pulau Pinang semalam.

Pengarah PPDNHEP negeri, Mohd. Ridzuan Ab. Ghapar berkata, ketika ditahan tiga lelaki berkenaan sedang memotong plastik minyak masak bersubsidi satu kilogram untuk dipindahkan ke dalam tangki fiber.

Jelas beliau, serbuan itu dilakukan hasil  risikan pihaknya selama sebulan selepas menerima aduan daripada orang ramai.

“Selain mengesan aktiviti penyelewengan minyak masak bersubsidi, kita turut menemui minyak diesel yang yang dipercayai tidak mempunyai lesen atau permit yang sah,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurut beliau, minyak masak dan diesel itu serta sebuah lori yang keseluruhannya bernilai RM28,000 disita bagi siasatan lanjut mengikut Akta Kawalan Bekalan 1961.

Tambahnya, kesalahan itu boleh dikenakan penalti sehingga RM1 juta atau penjara selama tiga tahun atau kedua-duanya sekali bagi kesalahan pertama dan denda tidak melebihi RM3 juta atau penjara tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya bagi kesalahan kedua atau seterusnya.

“Bagi pertubuhan atau perbadanan, denda tidak melebihi RM2 juta bagi kesalahan pertama dan RM5 juta untuk kesalahan kedua dan seterusnya,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here