Oleh Abu Ubaidillah Rahman

Perdana Menteri hari ini melancarkan Program Perkukuh Pelaburan Rakyat (Perkukuh) bertujuan mewujudkan ekosistem memberi manfaat kepada semua pemegang kepentingan dalam ekonomi.

Berucap pada majlis pelancaran Perkukuh sempena Pemerkasaan Semula Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC) secara dalam talian, Tan Sri Muhyiddin berkata, Perkukuh akan membolehkan pembinaan portfolio pelaburan dengan pulangan yang mengambil kira faktor risiko dan tadbir urus lebih baik.

“Ia sekali gus dapat menjamin ketahanan serta prospek pertumbuhan mampan. Perkukuh akan mewujudkan ekosistem yang memberi manfaat kepada semua pemegang kepentingan dalam ekonomi.

“Pertamanya, untuk GLIC, PERKUKUH akan membolehkan pembinaan portfolio pelaburan dengan pulangan yang mengambil kira faktor risiko, dan tadbir urus yang lebih baik untuk menjamin ketahanan dan prospek pertumbuhan mampan.

“Pendekatan ini secara beransur-ansur mendatangkan pulangan pelaburan yang lebih baik bagi pendeposit, pemegang saham dan pesara yang menyumbang melalui simpanan mereka,” katanya.

Katanya, bagi komuniti pelaburan pula, Perkukuh akan memberi tumpuan pembangunan bidang-bidang pertumbuhan baharu dan peluasan peluang-peluang untuk turut serta secara langsung melalui penyemarakan pelaburan swasta.

Inisiatif itu juga katanya, akan mewujudkan pembentukan ekonomi berasaskan pengetahuan dan nilai tambah tinggi, sekali gus memperkukuh prospek pertumbuhan negara dan ketahanan fiskal bagi jangka masa panjang.

“Yang terakhir dan paling penting, bagi rakyat secara umumnya, akan tercetus penciptaan pekerjaan berkualiti tinggi, peningkatan pendapatan isi rumah dan pengurangan ketidaksamarataan.

“Kesejahteraan rakyat akan ditingkatkan melalui program perlindungan sosial yang lebih berkesan dan holistik, di mana kerjasama Badan Bukan Kerajaan (NGO) dengan GLIC dan syarikat berkaitan
kerajaan (GLC) akan mengukuhkan lagi usaha merapatkan sebarang jurang, menjangkaui keperluan-keperluan asas yang telah disediakan oleh Kerajaan,” katanya.

Inisiatif itu jelasnya, bermula dengan pengiktirafan mandat, struktur pembiayaan dan profil risiko pelbagai GLIC yang terlibat.

Terbahagi kepada dua kategori iaitu Dana Kekayaan Negara melibatkan entiti seperti Khazanah Nasional Berhad, Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) atau KWAP, Kumpulan Wang Amanah Negara atau KWAN dan Menteri Kewangan (Diperbadankan) atau MOF Incorporated.

Sementara bagi kategori Pelabur Institusi pula merangkumi entiti seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Permodalan Nasional Berhad, Lembaga Tabung Haji dan Lembaga Tabung Angkatan Tentera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here