Oleh Abu Ubaidillah Rahman

JABATAN Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) menahan sebuah kontena yang membawa masuk kayu Akasia dari Vietnam di Pelabuhan Pasir Gudang, Pasir Gudang, kelmarin.

Maqis Johor dalam satu kenyataan memberitahu, hasil pemeriksaan rutin dijalankan Pegawai Penguat Kuasa Maqis pada pukul 5.30 petang menemukan kayu berjumlah 32 tan metrik yang dianggarkan bernilai RM13,653.

“Kayu tersebut ditahan untuk tindakan selanjutnya. Hasil pemeriksaan lanjut, mendapati nombor rujukan permit tidak tertera pada sijil fitosanitasi sebagaimana yang dinyatakan dalam syarat permit import.

“Perbuatan mengimport apa-apa jenis keluaran pertanian tanpa mematuhi syarat-syarat dalam permit import Maqis adalah menjadi suatu kesalahan di bawah Seksyen 15(1) Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia 2011 (Akta 728) yang boleh dihukum di bawah Seksyen 15(2) Akta yang sama,” jelas kenyataan itu, hari ini.

Tambah kenyataan itu, jika disabit kesalahan, boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau dipenjara selama tempoh tidak melebihi enam tahun atau kedua-duanya sekali.

Pihak Maqis sentiasa komited menjalankan penguatkuasaan di semua pintu masuk negara bagi menjamin keselamatan keluaran pertanian yang masuk ke dalam negara mematuhi syarat serta peraturan yang ditetapkan kerajaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here