POLIS Pulau Pinang berjaya menumpaskan sindiket dadah yang berpangkalan di Lembah Klang menerusi tangkapan dua suspek ahli sindiket itu di dua lokasi berbeza di negeri ini pada Ahad lalu.

Turut dirampas daripada suspek warga asing masing-masing lelaki Myanmar berusia 56 tahun dan wanita Vietnam berusia 31 tahun itu adalah pelbagai jenis dadah seberat hampir 19 kilogram (kg) bernilai lebih RM670,000.

Suspek wanita yang merupakan teman wanita kepada ketua sindiket itu ditahan di sebuah kondominium di Gelugor di sini pukul 10.50 malam manakala suspek lelaki ditahan di sebuah rumah teres di Bukit Tengah, Bukit Mertajam pukul 10 malam hari sama.

Menurut Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Fisol Salleh, dalam serbuan di rumah teres yang didiami suspek lelaki, polis merampas dadah disyaki syabu seberat 18.58 kg bernilai RM668,772.

Katanya, turut dirampas adalah 12 gram (g) pil erimin 5 (RM690); 50 butir peluru jenis A USA 9 MM Luger; 56 liter cecair kimia dan pelbagai peralatan untuk memproses dadah.

Jelas beliau, penahanan lelaki itu membawa kepada serbu di kondominium yang disewa suspek wanita terbabit yang dijadikan lokasi menyimpan dadah yang mana polis turut merampas sebanyak 45.5 g syabu bernilai RM1,634.

Selain itu ujar beliau, polis turut menyita wang tunai dalam pelbagai mata wang, jam tangan berjenama dan pelbagai barangan kemas dalam serbuan terbabit yang keseluruhannya bernilai RM48,730.

“Sindiket ini dipercayai terlibat dalam aktiviti pengedaran dadah sejak Ogos tahun lalu.

“Mereka mendapatkan bekalan dadah dari Lembah Klang untuk diedarkan di negeri ini dan ke negara jiran menggunakan jalan darat serta laut,” katanya dalam sidang akhbar di ibu pejabat kontinjen (IPK) polis negeri di Georgetown, Pulau Pinang hari ini.

Beliau memberitahu, siasatan polis mendapati suspek lelaki sudah menetap di negara ini sejak 10 tahun lalu itu namun pasport serta dokumen perjalanan dirinya telah tamat tempoh sejak 2017, manakala suspek wanita memasuki negara ini dua tahun lalu.

Tambahnya, susulan penahanan dua warga asing itu juga, polis berjaya menahan seramai 10 lagi suspek lain iaitu tujuh lelaki dan tiga wanita berusia antara 27 hingga 65 tahun termasuk dipercayai ketua sindiket terbabit di Lembah Klang.

Kes itu kini disiasat mengikut Seksyen 39B; Seksyen 39A(1); Seksyen 12(3); Seksyen 15(1)(a) dan Seksyen 39(2) Akta Dadah Berbahaya 1952; Seksyen 8(a) Akta Senjata 1960 serta Seksyen 15(1)(c) Akta Imigresen 1959/63.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here