Polis menahan dua lelaki warga tempatan dan seorang warga asing, kerana disyaki terlibat menjalankan penyeludupan minuman keras tidak bercukai dianggarkan bernilai RM972,729 dalam serbuan di sekitar Petaling Jaya dan Subang Jaya, di sini semalam.

Komander Briged Tengah Pasukan Gerakan Am SAC Muhammad Abdul Halim dalam kenyataan hari ini berkata kesemua suspek berusia 28 hingga 58 tahun itu memiliki 631 kotak minuman keras.

Beliau berkata dalam serbuan pertama pihaknya merampas 230 kotak bir pelbagai jenis dipercayai tidak bercukai, tiga buah kenderaan dipercayai digunakan dalam menjalankan aktiviti penyedulupan dan empat  telefon bimbit.

Muhammad berkata serbuan kedua, polis merampas 401 kotak bir pelbagai jenis juga tidak bercukai dan jumlah keseluruhan rampasan arak adalah sebanyak 11,827 tin serta botol yang mengandungi alkohol 4 hingga 40 peratus melibatkan 6,338 liter.

Katanya, kes disiasat di bawah Seksyen 135 (1) Akta Kastam 1967 manakala serbuan itu berjaya melumpuhkan satu sindiket pengedaran minuman keras yang tidak bercukai beroperasi di rumah bertingkat di sekitar Lembah Klang.- BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here