Oleh Abu Ubaidillah Rahman

SABAH hanya mencatatkan 17.6 peratus atau 485,880 penduduk dewasa di Sabah yang sudah melengkapkan suntikan vaksin COVID-19 setakat semalam.

Jurucakap perkembangan harian Covid-19 Sabah, Datuk Masidi Manjun berkata, jumlah itu rendah usaha terus dibuat kerajaan negeri untuk menambah kapasiti penyuntikan sambil memastikan bekalan vaksin yang cukup sentiasa ada.

“Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS) dan agensi berkaitan juga sedang berusaha memberi vaksin kepada rakyat dalam kadar yang cepat.

“Sehingga semalam, sebanyak 1,126,645 dos pertama sudah pun diberi dan ini bermakna 40.8 peratus penduduk dewasa di negeri pun sudah menerima sekurang kurangnya satu dos vaksin,” katanya dalam satu kenyataan akhbar, semalam.

Sementara itu, Masidi berkata, kes baharu akan terus berada dalam angka yang tinggi di negeri ini sehingga lebih ramai penduduk menerima vaksin.

“Kes hanya akan mula menurun apabila kita berjaya memberi suntikan vaksin kepada penduduk pada satu tahap peratusan yang signifikan,” katanya.

Semalam, Sabah kekal mencatatkan jumlah kes positif COVID-19 sebanyak empat angka iaitu 1,383 kes ini menjadikan jumlah kumulatif sebanyak 96,465 kes.

Masidi berkata, daerah Kota Kinabalu semalam mencatatkan kes tertinggi iaitu (326) kes, hampir 24 peratus daripada keseluruhan jumlah kes di Sabah semalam.

Selain itu, Tawau pula mencatatkan 168 kes , Sandakan (138); Tuaran (92); Penampang (80);Keningau (79); Kota Belud (66); Beaufort (65); Kinabatangan (49); Kota Marudu (41); Papar (39); Beluran (33); Tenom dan Putatan masing-masing 30 kes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here