Susunan Abu Ubaidillah Rahman

SERAMAI 38 nyawa terkorban termasuk 25 tentera dalam satu kebakaran besar yang diburukkan lagi dengan suhu panas dan keadaan kering
di Algeria.

Presidennya, Abdelmadjid Tebboune dalam ucapan takziah menyifatkan tentera yang terkorban sebagai ‘syahid’ dalam operasi menyelamatkan penduduk di Bejaiea dan Tizi Ouzou, pusat kebakaran itu.

“Rasa hiba mendengar syahid 25 orang tentera yang berjaya menyelamatkan 100 penduduk dari kebakaran di pergunungan Bejaiea dan Tizi Ouzou,” katanya dalam Twitter miliknya.

Lebih 70 kebakaran dikesan berlaku di 14 wilayah di seluruh negara itu termasuklah 10 kejadian di sekitar Tizi Ouzou, populasi tertinggi di Kabylie.

Gambar yang dipaparkan dalam media sosial menyaksikan kebakaran begitu besar selain asap menyelubungi langit di kawasan hutan berbukit di wilayah Kabylie, di timur ibu kota Algiers.

Sementara itu, Kementerian Pertahanan Algeria berkata, askar yang dikerah ke kawasan kebakaran berjaya menyelamatkan 110 orang termasuk lelaki, wanita dan kanak-kanak.

Dalam pada itu, Menteri Dalam Negeri, Kamel Beldjoud berkata, amat mustahil kebakaran boleh bermula di 50 lokasi dalam satu masa yang sama.

“Kebakaran yang berlaku ini satu perbuatan jenayah,” katanya.

Radio negeri melaporkan, tiga individu ditahan di daerah utara Medea dan seorang di Annaba, kerana didakwa mempunyai kaitan dalam kebakaran itu. – AFP

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here