SEKUMPULAN 20 rakyat Malaysia yang tinggal di Bangkok melaksanakan inisiatif ‘Malaysians in Bangkok – Hands that Serve’ bertujuan membantu mereka yang terkesan akibat wabak COVID-19. 

Diketuai Dr Silva Kumar, kumpulan itu membantu rakyat Malaysia dan Thailand dengan menghantar makanan ke pertubuhan amal iCare Thailand dan sebuah badan amal Islam, Satthachon Foundation for Education and Orphans (SFEO).

Kumpulan itu turut menyediakan makanan percuma kepada petugas barisan hadapan dan golongan yang kurang bernasib baik. 

Selain itu, sumbangan wang tunai turut disalurkan kepada Malaysia Independent Animal Rescue di Pulau Meranti, Puchong dan pertubuhan bukan kerajaan, Refuge For The Refugees.

 “Pada awalnya saya bermula dengan misi bantuan dikenali “White Flag Help. Kita Jaga Kita” dan kemudian menubuhkan kumpulan itu pada akhir Jun dan mula mengumpulkan dana,” katanya.

Sementara itu, isteri kepada Duta Malaysia ke Thailand, Catherina Cherian Samuel, berkata kumpulan itu turut membantu komuniti Malaysia yang terjejas akibat COVID-19.

 “Kami juga bantu rakyat Thailand yang terjejas di saat sukar ini,” katanya.

Ahli kumpulan itu Shankar Achuthan Kutty, berkata pandemik yang berlarutan itu telah mengakibatkan banyak penderitaan.

“Ini menguji iman seseorang terhadap erti kemanusiaan. Jadi kita cuba membantu sedaya yang mampu untuk memberikan sedikit sinar dan harapan.

“Kami harap bantuan ini dapat diteruskan sehingga kita dapat keluar daripada saat yang sukar ini,” katanya. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here