Oleh Abu Ubaidillah Rahman

RAKYAT diingatkan supaya terus mematuhi pematuhan prosedur operasi standard (SOP) walaupun kerajaan sudah memberi kelonggaran untuk individu yang sudah lengkap menerima dos vaksin.

Ketua Penerangan Pas Pusat, Kamaruzaman Mohamad berkata, kelonggaran itu diharap digunakan sebaik-baiknya dan peluang itu perlu diambil terutama apabila dibenarkan ke surau dan masjid bagi yang sudah divaksin.

“Umat Islam hendaklah mengambil peluang untuk hadir ke masjid atau surau dan mendekatkan diri kepada Allah supaya dapat mengelakkan daripada tertekan dengan suasana mencabar pandemik,” ujarnya dalam satu kenyataan, hari ini.

Semalam kerajaan mengumumkan individu yang telah menerima vaksinasi lengkap diberi kelonggaran dengan membenarkan aktiviti rentas daerah dan negeri, solat berjemaah di masjid dan surau serta ‘dine-in’ di restoran bermula esok.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kemudahan itu terbahagi kepada dua iaitu semua fasa dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN) dan kepada negeri yang berada pada fasa dua dan seterusnya.

Kamaruzaman berkata, pengumuman Perdana Menteri itu secara asasnya membabitkan beberapa aspek penting melibatkan institusi keluarga dan dapat merancakkan ekonomi domestik.

“Aspek kekeluargaan bertepatan dengan naluri kemanusiaan terutamanya dalam menghadapi kelesuan pandemik (pandemic fatigue).

“Selain itu, merancakkan ekonomi domestik sebagai langkah yang tepat bagi membantu kelangsungan ekonomi termasuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

“Penting bagi kerajaan untuk mengimbangi antara nyawa dan kelangsungan hidup,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here