Oleh RIZQI ZABIDI

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia), Zon Maritim Kuala Kedah merampas sebanyak dua tan daun ketum yang cuba diseludup ke negara jiran di Perairan Kuala Sanglang, Jerlun, Jumaat lepas.

Pengarah Maritim Negeri Kedah dan Perlis, Laksamana Pertama Maritim Mohd. Zawawi Abdullah berkata, rampasan itu dilakukan di kedudukan 0.2 batu nautika dari muara Kuala Sanglah kira-kira pukul 1.50 pagi.

“Hasil risikan dilakukan, dua bot ronda Maritim Malaysia diatur gerak ke lokasi berkenaan yang berjaya menemukan dua bot fiber tanpa nombor pendaftaran, bergerak dalam keadaan mencurigakan keluar dari Kuala Sanglang.

“Kedua-dua tekong bot berkenaan bagaimanapun menukar arah serta-merta sebaik menyedari kehadiran pihak berkuasa. Mereka menuju ke arah berbeza dan melarikan diri ke kawasan paya bakau berhampiran,” katanya.

Tambahnya, pemeriksaan terhadap kedua-dua bot itu menemukan 190 bungkusan plastik hitam mengandungi daun ketum seberat dua tan.

“Daun ketum ini dipercayai cuba diseludup ke negara jiran dengan menggunakan laluan laut. Nilainya dianggarkan RM360,000,” katanya.

Mohd. Zawawi menambah, daun ketum kini mendapat permintaan tinggi di Thailand dengan harga pasaran di negara jiran itu dipercayai mencecah RM180 sekilogram berbanding RM70 untuk pasaran tempatan.

“Aktiviti penyeludupan melalui laluan laut dilihat kian rancak berikutan penutupan pintu sempadan negara. Difahamkan ada individu yang diupah antara RM350 hingga RM800 untuk menghantar barangan tersebut ke negara jiran, bergantung kepada berat timbangannya,” katanya.

Kesemua hasil rampsan berserta bot fiber dan enjin yang bernilai kira-kira RM390,000 dibawa ke jeti Zon Maritim Kuala Kedah untuk tindakan lanjut dan kes disiasat mengikjut Seksyen Seksyen 30(3) Akta Racun 1952.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here