Polis menerima sebanyak 10 laporan polis berkaitan kenyataan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mendakwa pihak mencetus kemelut politik ketika ini, tidak senang dengan beliau kerana enggan mencampuri urusan mahkamah.

Menurut Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Abd Jalil Hassan, sehubungan itu pihaknya membuka satu kertas siasatan bagi menyiasat laporan tersebut.

Beliau berkata, siasatan akan dijalankan daripada pelbagai sudut.

“Buat masa ini, kita belum memanggil dan merakam keterangan mana-mana individu lagi bagi membantu siasatan kes.

“Kes disiasat mengikut seksyen apa akan dimaklumkan kemudian,” katanya hari ini.

Rabu lalu, Perdana Menteri berkata, ada kumpulan tidak selesa dengan ketegasannya yang enggan melayan desakan mereka supaya membebaskan individu tertentu yang sedang didakwa atas kesalahan jenayah.

Sehubungan itu, Muhyiddin berkata, pihak terbabit cuba menangguk di air yang keruh dengan mencetuskan kemelut politik, walaupun negara sedang berdepan krisis pandemik yang kian memuncak.

Ini mendorong beberapa bahagian Pemuda Umno seperti Pasir Puteh, Tambun, Kampar, Langkawi dan Alor Setar membuat laporan polis berhubung isu itu.

Ketua Pemuda Umno, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki menjelaskan, laporan itu bagi menggesa pihak berkuasa menyiasat dakwaan wujud desakan kepada Perdana Menteri untuk campur tangan dalam kes mahkamah yang sedang berlangsung.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here