KERAJAAN menubuhkan Pasukan khas bagi meneliti serta menangani urusan berkaitan pengebumian jenazah pesakit Covid-19 khususnya di Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, ia adalah sebagai persediaan bagi menghadapi sebarang kemungkinan ekoran berlaku peningkatan kes kematian akibat virus tersebut.

Selain itu katanya, kerajaan juga merangka beberapa mengatur beberapa perkara bagi mengatasi masalah tersebut termasuk mempercepatkan pengurusan jenazah.

Menurut beliau, kalau boleh pihaknya mahukan urusan pengenumian diselesaikan kurang daripada 24 jam, tetapi apa yang berlaku di Hospital Kuala Lumpur (HKL) baru-baru ini, pengurusan jenazah mengambi masa antara lima atau enam jam.

“Jadi, saya mohon kalau boleh tempoh pengurusan jenazah diselesaikan antara tiga hingga empat jam kecuali apabila terdapat waris tidak mahu kebumi di sesuatu lokasi dan seumpamanya.

“Kita juga bersiap sedia dengan beberapa tanah perkuburan sebagai alternatif antaranya di Bukit Jalil dan beberapa lokasi lain,” katanya selepas menyampaikan sumbangan di Maahad Darul Quran Rusila, Marang, semalam.

Sebelum ini,Zulkifli berkata, keperluan untuk membuka tanah perkuburan Islam yang dikhususkan bagi pengebumian jenazah pesakit Covid-19 akan diteliti.

Katanya, perkara itu akan dibincangkan bersama Majlis Fatwa Kebangsaan dan mufti terlebih dahulu bagi mendapatkan pandangan serta saranan mengenai keperluan tersebut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here