SEBANYAK 15 individu termasuk seorang penjawat awam ditahan selepas dipercayai terlibat dalam pesta liar dan pengambilan dadah di sebuah unit kondominium mewah dekat Jalan Ceylon, Kuala Lumpur, awal pagi ini.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah berkata, operasi pada pukul 1 pagi itu dilakukan hasil aduan awam dan risikan yang mendakwa terdapat aktiviti hiburan di premis berkenaan.

Katanya, hasil pemeriksaan mendapati, seorang daripada yang ditahan itu merupakan penjawat awam manakala sembilan yang lain terdiri daripada wanita.

Katanya lagi, unit kondominium terbabit pula disewa dengan kadar RM600 semalam dan polis turut menemukan pelbagai peralatan audio dan juga kesan penggunaan dadah.

“Hasil ujian saringan air kencing mendapati tiga lelaki dan lapan wanita positif dadah.

“Kita akan mengeluarkan kompaun setiap seorang berjumlah RM4,000 dan keseluruhan nilai kompaun adalah sebanyak RM60,000,” katanya.

Dalam pada itu, Mohamad Zainal memberitahu, kesemua individu yang ditahan berusia antara 17 sehingga 45 tahun dan kesemuanya tinggal di kawasan sekitar Kuala Lumpur.

Ujar beliau, semasa disoal siasat, mereka turut mengaku beberapa kali berkunjung ke rumah tersebut sebelum ini untuk berhibur.

“Kes disiasat di bawah Seksyen 5(1) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan Peraturan 17 Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit Pelan Pemulihan Negara (PPN) 2021,” katanya,

Beliau menambah, kesemua individu yang ditahan dibawa ke IPD Dang Wangi untuk tindakan selanjutnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here