DATUK Seri Dr.Ahmad Zahid Hamidi semalam dengan bangga menunjukkan surat akuan beberapa ahli Parlimen yang menarik sokongan kepada Kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Malah  Presiden UMNO juga ‘gah’ berkata, ramai lagi yang akan menyusul selain daripada lapan ahli Parlimen yang sudah menyerahkan surat akuan mereka.

Difahamkan Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslah telah menghantar mesej kepada semua ahli Parlimen untuk bertemu Ahmad Zahid secara maya bagi mesyuarat membincangkan isu politik terkini negara pada pukul 8.30 malam (semalam) dan boleh test online aplikasi Webex pada pukul 8 malam.

Bagaimanapun hari ini di sebalik ‘keyakinan tinggi’ yang ditunjukkan oleh Ahmad Zahid pada sidang media bahawa ramai lagi ahli Parlimen UMNO akan menyokong keputusan Majlis Tertinggi, kenyataan Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz mengejut banyak pihak.

Ia berikutan Ahli Parlimen Parlimen Padang Rengas itu mendesak Ahmad Zahid bertemu semua ahli Parlimen UMNO sebelum membuat sebarang keputusan menarik sokongan terhadap PN.

Nazri menegaskan, Zahid sepatutnya bertemu semua ahli Parlimen UMNO kerana keputusan menyertai PN adalah keputusan ahli Parlimen UMNO.

Namun katanya, sehingga saat ini Zahid enggan mengadakan pertemuan tersebut.

“Masa nak tubuhkan kerajaan PN dulu, Zahid cakap ini keputusan ahli-ahli Parlimen UMNO, dia tak buat mesyuarat MT pun. Sekarang bila nak tarik sokongan bincang dalam MT tapi tak bincang dengan semua ahli Parlimen UMNO.

“Sampai sekarang dia tak jumpa ahli Parlimen UMNO. Sepatutnya semalam (Selasa) jumpa tapi selepas mesyuarat MT dia cancel,” katanya Astro AWANI.

Nazri juga menegaskan tindakan kumpulan ahli Parlimen yang menyokong keputusan menarik sokongan terhadap PN jelas melanggar keputusan Perhimpunan Agung UMNO.

Nazri menegaskan, kumpulan pro Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Najib Tun Razak melanggar keputusan PAU 2020 yang memutuskan kekal kerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) hingga Parlimen dibubarkan dan “No Anwar, No DAP”.

“Kalau tarik sokongan, mereka nak UMNO jadi apa? Pembangkang? Keputusan PAU yang mahu kerjasama dengan Bersatu putus bila Parlimen bubar bermakna ahli-ahli UMNO mahu parti kekal jadi kerajaan. Ini jelas langgar keputusan PAU.

“Kalau tarik sokongan dan nak jadi kerajaan, nak bentuk kerajaan dengan siapa? Dengan PKR dan DAP? Ini pun langgar keputusan PAU yang kata “No Anwar dan No DAP”, kenapa nak langgar?” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here