BEKAS Perdana Menteri Hamas, Ismail Haniyeh sekali lagi dipilih memegang jawatan ketua parti politik itu yang menguasai Genting Gaza buat penggal kedua berturut-turut.

MiddleEastMonitor melaporkan, Haniyeh yang merupakan pemimpin Hamas sejak 2017, mengawal kegiatan politiknya dalam beberapa perang pergerakan itu dengan Israel termasuk konflik Mei lalu yang mengakibatkan 250 orang terbunuh di Gaza dan 13 lagi maut di Israel.

“Ismail Haniyeh dipilih semula sebagai ketua biro politik Hamas,” kata seorang pegawai kepada agensi berita Reuters, hari ini.

Haniyeh, 58, akan memegang jawatan itu bagi tempoh empat tahun lagi.

Dalam satu kenyataan, Hamas menyatakan Haniyeh dipilih semula selepas berpuluh-puluh juta anggotanya mengambil bahagian dalam pilihan raya di peringkat dalaman pergerakan Islam berkenaan.

Beliau merupakan orang kanan kepada pengasas Hamas, Sheikh Ahmed Yassin yang dibunuh pada 2004.

Menceburi bidang politik pada 2006, Ismail membuat kejutan apabila menang pilihan raya Parlimen Palestin selepas mengetuai parti itu mengalahkan Parti Fatah diketuai Presiden Mahmoud Abbas.

Beliau kemudiannya dilantik sebagai perdana menteri selepas kemenangan itu namun Hamas yang dianggap sebagai pertubuhan pengganas oleh Amerika Syarikat, Israel dan Kesatuan Eropah dipinggirkan masyarakat antarabangsa.

Difahamkan beliau tinggal di luar Gaza dan menetap antara Turki dengan Qatar.

Selepas tercetusnya perang saudara, Hamas merampas Gaza dari Fatah yang menguasai Pihak Berkuasa Palestin (PA) dan mentadbir secara sendiri di Tebing Barat pada 2007.

Israel terus mengepung Gaza sejak dari itu dengan menyatakan alasan ancaman dari Hamas.

Kejayaan Haniyeh itu melekapkan proses pilihan raya Hamas yang bermula sejak Mac lalu dengan pemilihan semula ketua pergerakan tersebut di Gaza, Yahya Shinwar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here