Oleh Abu Ubaidillah Rahman

SEKUMPULAN ahli Parlimen pembangkang terutama daripada Pakatan Harapan (PH) berarak dan cuba memasuki bangunan Parlimen di Kuala Lumpur pada pagi ini tidak berjaya setelah dihalang pihak polis.

Ahli-ahli Parlimen berkenaan mula berkumpul di Dataran Merdeka kira-kira pukul 10 pagi apabila cubaan mereka untuk memasuki bangunan Parlimen yang dijadualkan pukul 9.30 pagi tidak berjaya.

Cubaan itu gagal ekoran sekatan yang dilakukan oleh pihak polis di setiap laluan masuk ke Jalan Parlimen.

Antara yang hadir Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim; Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu; Presiden Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

Anwar Ibrahim mengetuai ahli-ahli Parlimen PH untuk berarak menuju ke Bangunan Parlimen yang ditutup susulan penularan wabak Covid-19 yang tinggi.

Selepas beberapa ahli Parlimen berucap, kumpulan itu berarak dari Dataran Merdeka sambil memegang kain rentang yang bertulis ‘Mahiadin & kabinet letak jawatan’.

Pihak polis yang berkawal cuba menahan pergerakan tersebut beberapa kali namun ahli-ahli Parlimen terus mara sehingga ke bulatan Bank Negara.

Namun sepasukan Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) telah bersiap sedia di laluan masuk Jalan Parlimen bagi menyekat pergerakan tersebut.

Rundingan yang cuba dilakukan oleh Anwar bersama pihak polis juga gagal dan akhirnya ahli-ahli Parlimen mengambil keputusan untuk menghentikan perarakan yang berlangsung selama lebih sejam itu dan bersurai.

Anggota Polis FRU mengawal jalan disekitar Dataran Merdeka berikutan ahli-ahli Parlimen pembangkang cuba berarak menuju ke Bangunan Parlimen yang ditutup susulan penularan wabak Covid-19 yang tinggi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here