SEBANYAK 29 individu yang terlibat dalam perhimpunan# Keluar dan #Lawan di ibu negara semalam telah dikenal pasti dan akan dipanggil untuk diambil keterangan bagi membantu siasatan.

Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani berkata, pihaknya juga sedang mengenal pasti beberapa individu lain melalui rakaman video dan gambar.

Menurutnya, kesemua individu yang terlibat diminta memberikan kerjasama dalam siasatan penganjuran perhimpunan berkenaan.

“Selain itu, polis juga menerima lebih 20 laporan polis berhubung perhimpunan berkenaan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam pada itu Acryl Sani berkata, penganjur dan peserta perhimpunan terbabit dengan jelas melanggar syarat-syarat prosedur operasi standard (SOP) Pelan Pemulihan Negara (PPN) serta Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2021 yang sedang berkuat kuasa.

“Polis sebelum ini telah beberapa kali memberi peringatan supaya semua pihak mematuhi SOP PPN demi keselamatan orang ramai,” katanya.

Acryl Sani menegaskan, pihaknya akan mengambil tindakan ke atas mana-mana pihak yang sengaja melanggar SOP.

“Sikap penganjur dan peserta yang berdegil untuk mengadakan perhimpunan walaupun telah diberikan nasihat agar mengutamakan keselamatan kesihatan merupakan tindakan yang tidak bertanggungjawab terutama dalam situasi penularan wabak Covid-19 ini.

“Polis telah memulakan siasatan ke atas penganjur dan peserta perhimpunan berkenaan di bawah peruntukan Akta 342 dan akta-akta lain yang relevan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here