Oleh Abu Ubaidillah Rahman

JABATAN Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Sarawak merampas 27 kontena mengandungi arak dan rokok seludup dianggarkan bernilai lebih RM2.5 juta dari sebuah kapal di tebing Sungai Rajang di belakang premis sebuah syarikat, Jalan Hulu Lanang, Sibu baru-baru ini.

Pengarah JKDM Sarawak, Herman Shah Abdullah berkata, sebanyak 369,672 liter minuman keras dan 16,852,000 batang rokok telah dirampas dengan duti cukai dianggarkan berjumlah lebih RM13 juta dalam penahanan pada jam 8.15 pagi, 20 Julai lalu iaitu pada Hari Raya Aidiladha.

Katanya, turut ditahan ialah lima individu terdiri daripada empat warganegara asing dan seorang warga tempatan berusia dalam lingkungan 22 hingga 50 tahun.

“Mereka disyaki terlibat dalam percubaan mengangkut dan memindah barangan tidak berkastam menggunakan sebuah kapal, dipercayai dari negara luar untuk dibawa masuk ke dalam negara.

“Kapal tersebut telah masuk melalui muara Sungai Rajang dan telah memasuki perairan Sibu untuk mengangkut masuk kontena bagi tujuan mengedar barangan ke seluruh Sarawak,” katanya dalam satu kenyataan akhbar di sini hari ini.

Kes disiasat di bawah Seksyen 135(1)(a) dan Seksyen 135(1)(e) Akta Kastam 1967 iaitu mengimport barangan larangan tanpa permit yang sah serta terlibat dalam mengangkut dan memindah barangan tidak berkastam atau larangan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here