Oleh Abu Ubaidillah Rahman

PASUKAN Polis Marin (PPM) Wilayah 2 Johor merampas 183,800 batang rokok dan lapan karton minuman keras pelbagai jenama bernilai RM141,768.00 di Jalan 3/1, Taman Kempas, Johor Bahru semalam.

Komander PPM Wilayah 2, Asisten Komisioner Muhd. Zailani Abdullah berkata, sepasukan pegawai dan anggota membuat pemantauan di lorong belakang jalan itu sebelum menahan seorang lelaki pada jam 5.30 petang.

“Pemeriksaan dalam dalam premis tersebut menemukan 183,800 batang rokok dan lapan karton minuman keras.

“Rokok dan minuman keras itu mempunyai pelbagai jenama dianggarkan bernilai RM141,768. Kita didapati bahawa semua rokok terbabit disyaki tidak bercukai kastam dan ingin diseludup ke pasaran tempatan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Katanya, anggaran keseluruhan nilai rampasan termasuk sebuah kenderaan berserta nilai cukai rokok adalah sebanyak RM181,766.

Beliau berkata, kes disiasat di bawah Seksyen 135(1)(d)Akta Kastam 1967.

Dalam pada itu, pihaknya akan mempertingkatkan operasi bersepadu bersama-sama pihak Tugas Am dan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Polis Johor di laluan dan jalan yang dikenal pasti digunakan penyeludup.

Orang ramai juga diseru untuk menyalurkan maklumat tentang kegiatan yang menyalahi undang-undang negara menerusi talian 07-2372221.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here