Oleh Abu Ubaidillah Rahman

JABATAN Kesihatan Negeri Johor (JKNJ) mengesyaki berkemungkinan berlaku jangkitan Covid-19 membabitkan ‘variant of concern’ (VOC) yang dilaporkan di sebuah kilang elektronik di Tanjung Agas, Muar.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar Negeri Johor, R. Vidyananthan berkata, ini berdasarkan bilangan kes kematian yang dilaporkan adalah tinggi yang melibatkan 13 pekerja setakat ini.

Walaubagaimanapun katanya, masih belum ada pengesahan melalui ujian makmal yang dibuat setakat ini menengenai varian baharu itu.

Jelasnya, JKNJ mengesahkan insiden yang berlaku di kilang elektronik itu seperti yang tular membabitkan Kluster Persiaran Agas.

“Kluster Persiaran Agas diisytiharkan pada 9 Julai lalu membabitkan pekerja daripada sebuah kilang elektronik pembuatan semikonduktor di Tanjung Agas.

“Sehingga semalam, jumlah kes yang dilaporkan dalam kluster ini adalah sebanyak 462 kes dengan sejumlah 13 kematian dilaporkan membabitkan kluster berkenaan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, daripada jumlah tersebut, seramai 207 individu atau 44.8 peratus membabitkan pekerja kilang itu yang terdiri daripada 155 warga tempatan, manakala 52 kes adalah dalam kalangan bukan warganegara.

Tambahnya, sebanyak 255 kes lain adalah kes yang dilaporkan dalam kalangan ahli keluarga dan kenalan pekerja-pekerja kilang itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here