SEBUAH kontena membawa daging lembu sejuk beku dari Australia bernilai RM296,998.91 ditahan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) Selangor di Pelabuhan Klang Barat, Isnin lalu.

MAQIS Selangor dalam satu kenyataan berkata, kontena berisi muatan 24,987.96 kilogram daging lembu itu dirampas dalam pemeriksaan rutin harian dalam kejadian kira-kira pukul 5 petang.

Menurutnya, rampasan itu dibuat untuk tindakan lanjut susulan kegagalan mengemukakan permit import MAQIS yang sah semasa pemeriksaan.

“Perbuatan mengimport daging sejuk beku tanpa permit import akan disiasat mengikut Seksyen 11(1) Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia 2011 [Akta 728] yang boleh dihukum mengikut Seksyen 11(3), akta sama,” kata kenyataan itu, hari ini.

MAQIS Selangor dalam pada itu memberitahu, jika disabit kesalahan, pihak terlibat boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau dipenjara selama tidak melebihi enam tahun atau kedua-duanya sekali.

Tegasnya, MAQIS Selangor sentiasa mengambil serius terhadap isu membabitkan makanan, kawalan penyakit dan risiko kemasukan dagangan yang boleh mengancam keselamatan makanan serta status halal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here