SEORANG remaja dipaksa berbogel sebelum dirakam gambar, dibelasah dengan kayu dan tali serta barang peribadi disamun.

Mangsa yang merupakan remaja lelaki berusia 15 tahun diperlakukan demikian selepas nekad untuk berhenti bekerja sebagai operator sindiket penipuan atas talian, akhir bulan lalu.

Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Christopher Patit berkata, berdasarkan laporan, mangsa menyatakan dia bukan saja dicederakan malah diaibkan serta diperas ugut oleh ‘bosnya’ kerana mahu berhenti bekerja dengan sindiket terbabit.

Jelasnya, kejadian tersebut dilakukan di sebuah kondominium di Melaka, pada 28 Mei lalu, kira-kira 8 malam.

“Mangsa membuat laporan di Balai Polis Batang Tiga dan sepasukan anggota Cawangan Operasi, Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Melaka Tengah menahan lima suspek.

“Suspek terdiri daripada empat lelaki dan seorang wanita berusia 15 hingga 23 tahun di sebuah rumah di Taman Jati, Hang Tuah Jaya, di Melaka pada 31 Mei lalu, pukul 3.45 petang,” katanya ketika dihubungi.

Katanya, menerusi serbuan itu polis merampas barang kes disyaki senjata digunakan untuk mencederakan dan barang milik mangsa.

Jelasnya, siasatan lanjut mendapati kumpulan ini menjalankan aktiviti penipuan atas talian pinjaman wang tidak wujud sejak tahun lalu dengan mensasarkan kepada individu yang mempunyai akaun media sosial di serata dunia khususnya warga tempatan.

“Kumpulan ini menyasarkan jumlah kutipan minimum aktiviti pinjaman tidak wujud sehingga RM20,000 sehari dengan menggunakan apa jua kaedah aplikasi komunikasi telefon seperti WhatsApp dan Telegram,” katanya memetik laporan Harian Metro.

Beliau berkata, lima individu terbabit disiasat mengikut Seksyen 394 Kanun Keseksaan (KK) iaitu mencederakan mangsa dalam tindakan samun yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan boleh dikenakan denda atau sebat jika disabitkan kesalahan.

Christopher berkata, susulan penahanan lima individu terbabit, satu operasi pencegahan dilaksanakan dan berjaya menahan 11 individu berusia 18 hingga 22 tahun disyaki menjalankan aktiviti penipuan pinjaman wang tidak wujud di sebuah kawasan perumahan mewah di Taman Cheng Perdana.

Menurutnya, seorang lelaki dalang kegiatan penipuan berusia 25 tahun turut diberkas kerana cuba merasuah pegawai kanan polis sebanyak RM60,000 bagi melepaskan semua 11 individu terbabit.

“Semua 11 individu terbabit disiasat mengikut Seksyen 420 KK iaitu kesalahan menipu bagi memperoleh harta orang lain dan boleh dihukum penjara maksimum sehingga 10 tahun serta sebat dan denda.

“Lelaki yang cuba memberi suapan kepada polis disiasat mengikut Seksyen 17(b) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009,” katanya.

Christopher berkata, berdasarkan statistik tahun lalu hingga pertengahan 2023, sebanyak 208 laporan polis dibuat ke atas syarikat yang disyaki digunakan sindiket terbabit untuk memperdayakan mangsa yang ingin membuat pinjaman wang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here