Oleh RIZQI ZABIDI

SEORANG lelaki ditahan ketika memandu sebuah lori 10 tan yang membawa 64 kotak berisi rokok seludup di Jalan Lunas, Kelang Lama dekat Kulim, Kedah, semalam.

Ketua Polis Daerah Kulim, Supritendan Mohd. Redzuan Salleh berkata, lori tersebut ditahan kira-kira pukul 2.45 pagi oleh sepasukan pegwai dan anggota polis dari Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kulim.

Menurutnya, pemeriksaan dijalankan mendapati setiap kotak itu mengandungi 50 karton rokok seludup.

“Susulan itu pihak polis menahan lelaki tersebut yang berusia 33 tahun. Semakan mendapati dia mempunyai tiga rekod kesalahan lampau di bawah Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan, Seksyen 324/427 Kanun Keseksaan dan Seksyen 6(1) Akta Rumah Judi Terbuka 1953.

“Pihak polis turut membuat rampasan kesemua kotak berisi rokok seludup itu serta kenderaan berat tersebut. Selain itu, tujuh batang kunci dan sebuah telefon bimbit turut dirampas dengan nilai keseluruhan rampasan mencecah RM192,000,” katanya.

Katanya, kes itu diklasifikasikan di bawah Seksyen 135 (1) (d) Akta Kastam 1967 kerana membawa rokok seludup tanpa membayar cukai.

“Orang ramai diminta untuk membantu pihak polis dalam pencegahan jenayah dengan menyalurkan sebarang maklumat berkaitan kepada IPD Kulim di talian 04-4906222.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here