KERAJAAN didakwa ketandusan isu sehingga mengaitkan pemimpin Perikatan Nasional (PN) dengan kenyataan berunsur perkauman.

Ketua Pemuda Pas Terengganu, Mohd. Harun Esa berkata, isu tersebut telah reda dan kembali dibangkitkan supaya rakyat memandang serong terhadap parti berkenaan.

Beliau menyifatkan itu sebagai tindakan politik terdesak pihak kerajaan yang ketandusan isu untuk mengaitkan pembangkang dengan kesalahan.

“Isu ini sudah lama dan sudah reda namun seperti mereka ini (kerajaan) masih dengan mentaliti ‘pembangkang’ kerana menghangatkan sesuatu isu supaya rakyat pandang serong kepada PN,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau mengulas isu dua pemimpin PN iaitu Presiden Pas yang juga Ahli Parlimen Marang, Tan Sri Abdul Hadi Awang serta Ahli Parlimen Permatang Pauh yang Ketua Pemuda Pas Pulau Pinang, Muhammad Fawwaz Mohamad Jan disiasat berhubung kenyataan berunsur perkauman.

Jelas Mohd. Harun, Abdul Hadi yang didakwa berunsur perkauman itu mempunyai asas.

“Tidak ada salah apa yang Tok Guru (Tan Sri Abdul Hadi) sebut itu malah ia juga telah diakui oleh kajian dari universiti tempatan bahawa 88 peratus daripada pemberi rasuah adalah dalam kalangan bukan Melayu.

“Sepatutnya pihak berkuasa memandang positif dan mengambil langkah berjaga-jaga untuk membasmi perkara ini,” ujarnya.

Beliau berkata, kerajaan juga perlu menukar kaedah membasmi rasuah dengan memerangi golongan pemberi rasuah bukan sekadar penerima rasuah.

“Gejala rasuah ini berbentuk dua hala. Apabila ada ‘demand’, pasti ada ‘supply’ nya. Jadi untuk menghapuskannya perlu juga diperangi pemberinya dahulu,” katanya, lapor Sinar Harian.

Semalam, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail mendedahkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) telah membuka kertas siasatan berhubung kenyataan berunsur perkauman, membabitkan dua wakil rakyat PN.

Katanya, Abdul Hadi disiasat kerana mendakwa golongan bukan Islam dan bukan Bumiputera adalah punca gejala rasuah di Malaysia manakala Muhammad Fawwaz pula didakwa memfitnah orang bukan Islam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here