PAS Selangor menjunjung kasih atas titah Sultan Sharafuddin Idris Shah yang menegaskan kembali pernyataan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) berkenaan larangan ke atas umat Islam untuk melawat rumah ibadat bukan Islam bagi maksud mempelajari kepercayaan lain.

Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi berkata, dengan penuh tanggungjawab dan prihatin Tuanku Sultan mengingatkan rakyat negeri itu bahawa demi mengelakkan sebarang kekeliruan dan salah-faham tambahan, telah sedia ada undang-undang yang melarang penyebaran agama dan kepercayaan lain dikalangan umat Islam.

Katanya, maka keputusan larangan oleh MAIS itu sangatlah tepat dan wajar.

“Justeru atas kebijaksanaan titah Tuanku itu, Pas Selangor mengambil kesempatan ini menyeru semua umat Islam Selangor agar akur dan taat pada larangan ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Dua minggu lalu, MAIS berkata program yang dibuat untuk memujuk atau mempengaruhi mana-mana orang Islam untuk cenderung atau minat kepada agama bukan Islam dilarang di Selangor dan menjadi satu kesalahan di bawah Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan Di Kalangan Orang Islam) 1988.

MAIS bagaimanapun menjelaskan program mempelajari agama lain selain Islam di gereja atau rumah ibadat agama lain memerlukan kawalan dan sekatan tertentu.

Ini tegas MAIS, supaya memastikan tiada elemen memujuk orang Islam terpengaruh dan minat dengan agama lain selain Islam, selain tiada penglibatan orang Islam dalam ritual agama lain.

Mengulas lanjut, Dr Ahmad Yunus berkata, sikap toleran dan saling hormat-menghormati sangat penting dan Pas Selangor akan pastikan tiada mana-mana pihak menganggu ketenteraman sedia ada.

Katanya, Pas akan sentiasa menekankan aspek ini dan dalam waktu yang sama memastikan agar larangan pihak MAIS ini dipatuhi semua pihak.

“Keharmonian antara agama dan kehidupan rukun damai di kalangan rakyat Selangor yang berbilang kaum sangat penting demi kestabilan dan kemakmuran negeri ini,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here