Pada 15 Disember tahun lalu apabila Anwar Ibrahim baru saja memegang jawatan Perdana Menteri, antara tindakan terawal dilaksanakan ialah menamatkan jawatan pengerusi dan ahli lembaga pengarah lantikan politik bagi badan berkanun persekutuan, syarikat berkaitan kerajaan (GLC), syarikat kementerian kewangan (diperbadankan), syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) dan institusi utama.

Maka, para penyokong PH pun bersorak kegembiraan kerana parti yang disokong mereka dikatakan telah mengotakan prinsip-prinsip yang diperjuangkan iaitu orang politik tidak wajar menjawat jawatan dalam GLC.

Mereka percaya bahawa janji PH nombor 22 dalam Buku Harapan yang menyatakan bahawa: “Kerajaan PH akan memastikan pelantikan Ahli Lembaga Pengarah ke dalam GLC nasional dan negeri adalah dari kalangan golongan profesional, dan bukan berdasarkan kaitan politik mereka.

Namun, semua itu tidak semudah yang disangka kerana hanya dalam tempoh singkat kerajaan telah mengumumkan beberapa lantikan politik walaupun mendapat bantahan beberapa pihak.

Paling lantang NGO Kumpulan Reformasi Pilihan Raya (Bersih) yang dulunya dilihat amat pro kepada PH.

Pengerusi Bersih, Thomas Fann dilaporkan kesal dengan kerajaan PH-BN yang meneruskan amalan melantik ahli politik dalam GLC walaupun Anwar katanya sebelum ini pernah mendesak reformasi berhubung perkara itu sejak dua dekad lalu.

Kata Thomas, pelantikan ahli politik merugikan pengundi kerana akan menjejaskan tumpuan mereka di kawasan masing-masing apabila terpaksa membahagikan tugas korporat dan juga khidmat di kawasan Parlimen.

Pakar ekonomi dan politik, Dr Edmund Terence Gomez pula berpandangan bahawa pelantikan ahli politik dalam GLC akan menyebabkan banyak mudarat antaranya kecenderungan untuk menyalahgunakan kuasa demi kepentingan politik dan peribadi.

Dakwanya, sejarah telah membuktikan bahawa wujud pemimpin politik yang dilantik memegang jawatan GLC telah melakukan penyalahgunaan kuasa.

Seorang lagi penganalisis politik, Profesor Wong Chin Huat pula berkata, amalan lantikan politik dalam GLC hanya akan melemahkan peluang kemenangan parti-parti kerajaan dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) dalam masa terdekat ini.

Bagi Tok Chey, tidak salah untuk melantik orang politik dalam GLC asalkan mereka mempunyai kelayakan dan kepakaran dalam bidang tersebut dan bukannya dibuat kerana mahu membalas budi sokongan politik.

Ini kerana sesetengah orang politik mempunyai kepakaran yang hebat sebelum mereka terjun melibatkan diri dalam bidang politik.

Pengalaman yang mereka miliki boleh dimanfaatkan untuk memajukan GLC asalkan tiada elemen penyelewengan dan berniat mahu menjarah wang GLC bagi kegunaan peribadi.

Jika dilantik orang politik yang betul, sesebuah GLC akan dapat berfungsi dengan lebih baik kerana jaringan yang mereka miliki berbanding ia diterajui oleh golongan profesional.

Cumanya apabila kerajaan PH meneruskan lantikan politik, ia menimbulkan masalah kerana dilihat bercanggah dengan pendirian yang mereka perjuangkan selama ini hinggakan penyokong mereka sendiri berasa tidak selesa.

Mereka jadi keliru dengan pendirian pemimpin atasan yang cakap tidak serupa bikin apabila sudah berada di tampuk kuasa – amat berbeza ketika berada di kerusi pembangkang.

Paling menimbulkan rasa kurang senang penyokong PH ialah apabila BN yang baru menjadi rakan kerjasama dalam kerajaan PH-BN telah membuat beberapa lantikan politik seolah-olah membelakangkan kuasa yang ada pada parti-parti utama kerajaan.

Bagi Tok Chey, apa yang berlaku ini dapat membuka mata rakyat bahawa segala sisi sebenar PH yang bercelaru dalam setiap prinsip dan keputusan yang berubah-ubah mengikut kepentingan kuasa dan politik mereka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here