WALAUPUN terdapat pihak-pihak tertentu cuba ‘memalitkan’ Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dengan pelbagai isu negatif termasuk rasuah dan kluster baharu mahkamah, namun ia dijangka tidak akan melunturkan sokongan rakyat terhadap parti tersebut.

Malah, banyak pihak percaya, isu-isu yang ditimbulkan itu tidak lebih hanya bersifat ‘dendam’ di mana ia tidak akan menjejaskan persiapan dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) yang dijangka pada pertengahan Jun depan.

Apa yang menarik, disebalik ‘terjahan’, dan tohmahan dilemparkan itu, kepimpinan Pas tetap yakin bahawa Perikatan Nasional (PN) mampu memenangi kesemua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dipertandingkan.

Sasaran itu dibuat kerana rakyat dikatakan semakin muak dengan isu politik dimainkan oleh pemimpin kerajaan Perpaduan gandingan Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) sejak kebelakangan ini.

Ada pihak menyifatkan kebanyakan isu berkenaan hanya bersifat dakwaan bagi mengalihkan perhatian rakyat susulan PN kini semakin mendapat perhatian ramai.

Maka itu, kepimpinan kerajaan perpaduan yang dikatakan terlalu bimbang dengan kebangkitan PN terpaksa melakukan sesuatu dengan ‘menyerang’ parti-parti gabungan PN.

Tidak cukup dengan itu, Pas turut ‘digegarkan’ dengan isu acara perarakan pakaian, replika senjata dan warisan Islam sempena Program Himpunan Pemuda Islam Terengganu (Himpit) 2023 yang diadakan di Setiu Jumaat lalu.

Program yang sepatutnya menjadi kebanggaan dan kemegahan umat Islam, cuba dipolemikkan menjadi satu ketakutan dan kegusaran awam.

Isu itu mula tercetus apabila ada pihak cuba tular di media sosial gambar sekumpulan lelaki membawa replika berbentuk senjata sambil berarak sehingga mencetuskan pelbagai polemik.

Apa pun yang berlaku, namun Pas menyatakan pihaknya tidak bimbang kerana sudah bersedia seratus peratus untuk menghadapi PRN nanti.

Ariffin Deraman

Pengarah Pilihan Raya Pas Terengganu, Ariffin Deraman berkata, semua jentera parti kini berada pada tahap terbaik dan akan terus bekerja sebaik sahaja DUN dibubarkan.

Sehubungan itu, beliau menyasarkan PN akan memenangi kesemua 32 kerusi yang dipertandingkan di Terengganu.

Sasaran itu bukan suatu omongan kosong, sebaliknya ia tidak mustahil bakal menjadi realiti

Berdasarkan pengalaman ketika Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) lalu, sasaran menang 8-0 kerusi Parlimen di Terengganu telah menjadi kenyataan.

Difahamkan, soal agihan kerusi antara Pas dan Bersatu juga tidak pernah berbangkit dan berjalan secara harmoni sejak PRU15 lagi.

Dalam PRU14, Pas berjaya memenangi 22 daripada 32 kerusi DUN di Terengganu manakala UMNO pula sebanyak 10 kerusi.

Justeru, dalam beberapa siri perbincangan diadakan sebelum ini, Bersatu Terengganu mengharapkan 10 kerusi milik UMNO itu diserahkan kepada calon parti tersebut.

Ia melibatkan DUN Kuala Besut, Jertih, Hulu Besut, Kijal, Seberang Takir, Batu Rakit, Bukit Besi, Permaisuri, Langkap dan Telemong.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here