DENGAN pilihan raya negeri (PRN) di enam buah negeri hanya berbaki beberapa bulan sahaja lagi, situasi dilihat semakin genting dan cukup kritikal buat Barisan Nasional (BN) untuk terus kekal relevan dalam arus politik negara.

Ketika ini, tidak ada satu pun keputusan atau tindakan yang diambil oleh pucuk pimpinan BN yang dilihat boleh menyelamatkan atau sekurang-kurangnya memberi nafas baharu kepada parti itu yang mengalami kekalahan paling buruk dalam sejarah pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Tindakan memilih bekerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) dalam Kerajaan Perpaduan ketika ini dinilai majoriti rakyat adalah pilihan terdesak untuk memastikan beberapa pemimpinnya terus menikmati kekuasaan selain menyelamatkan sebahagian lain daripada tindakan mahkamah.

Ia kekal pilihan yang janggal dan sukar diterima majoriti rakyat ketika slogan No Anwar dan No DAP yang sering dilaungkan pemimpin BN khususnya UMNO masih terngiang-ngianh di telinga pengundi.

Kemuncak tunduknya BN kepada PH apabila UMNO pada Perhimpunan Agung parti itu baru-baru ini meluluskan usul tiada pertandingan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden sekali gus mematikan proses demokrasi dalam parti tersebut.

Keputusan itu mungkin boleh menyelamatkan hayat beberapa pemimpin UMNO untuk jangka masa pendek atau lebih tepat selagi Kerajaan Perpaduan yang dibina BN bersama PH di peringkat Pusat mampu bertahan.

Namun, kesan sebenar yang sudah semestinya tidak memberi kelebihan kepada BN bakal disaksikan hanya dalam tempoh tidak berapa lama sahaja lagi iaitu pada PRN di enam buah negeri kelak.

Tindak-tanduk yang diambil sesetengah pemimpin BN dan UMNO itu hanya mengesahkan lagi penolakan yang bakal diambil majoriti rakyat pada PRN kelak dan musuh politik BN dan UMNO nampaknya tidak perlu bekerja keras untuk melihat kejatuhan parti tersebut.

Selain penolakan rakyat, BN dan UMNO juga tidak mampu untuk bertahan dalam kerjasama politik dengan PH pada PRN di enam buah negeri itu melihat kepada prestasi buruk parti tersebut pada PRU-15.

Di Pulau Pinang misalnya, BN dan UMNO menyaksikan kekalahan paling teruk dalam sejarah pada PRU-15 apabila tidak ada satu kerusi Parlimen pun berjaya dimenangi parti itu.

Malah, dua Parlimen yang sering disebut kubu kuat BN khususnya UMNO yang tidak pernah kalah dalam sejarah PRU iaitu Kepala Batas dan Tasek Gelugor turut gagal dipertahankan calon UMNO yang tewas dengan majoriti besar kepada calon PN.

Maka, dengan realiti penolakan rakyat yang sangat jelas itu, adakah BN berasakan PH Pulau Pinang bersedia memberikan kerusi-kerusi DUN kepada calon parti mereka pada PRN negeri tersebut kelak?

Situasi BN dan UMNO yang seolah-olah tidak ada tempat pada PRN Pulau Pinang diperkuatkan lagi dengan kenyataan Pengarah Pilihan Raya DAP Pulau Pinang, Wong Hon Wai yang memberi bayangan seolah-olah BN dan UMNO ‘tiada tempat’ di negeri itu pada PRN kelak.

Hon Wai seperti dipetik portal berita dilaporkan berkata, bukan sahaja masa mungkin tidak mencukupi untuk perbincangan lanjut berkenaan kerjasama PH dan BN pada PRN Pulau Pinang kelak, tetapi katanya, situasi mereka adalah unik dan berbeza daripada “Kerajaan Perpaduan” di peringkat Persekutuan atau di Perak dan Pahang.

Ketika ini di Pulau Pinang, tanpa kerjasama dengan BN sekali pun, PH sudah menguasai majoriti 40 kerusi DUN di negeri itu yang mana mereka memenangi 37 kerusi DUN pada PRU-14.

Namun, disebabkan perubahan politik semasa, PH kini hanya memiliki 33 kerusi DUN manakala BN (2) dan PN (5).

Dengan kebimbangan gelombang PN akan berterusan pada PRN kelak khususnya di 13 kerusi DUN majoriti Melayu, PH Pulau Pinang tidak akan sewenang-wenangnya menyerahkan mana-mana kerusi kepada BN dan UMNO yang ditolak secara total oleh pengundi negeri itu pada PRU-15.

Dalam erti kata lain, BN dan UMNO Pulau Pinang ketika ini hanya menunggu masa untuk dikuburkan selama-lamanya hanya kerana percaturan politik sesetengah pucuk kepimpinannya yang memilih untuk berkuasa buat sementara berbanding memastikan jangka hayat UMNO terus bertahan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here