HUJAN lebat berterusan sejak dua hari lepas menjadi punca beberapa kawasan di daerah Lundu dilanda banjir.

Dua pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka pukul 2 pagi tadi bagi menempatkan 53 mangsa daripada 16 ketua isi rumah (KIR).

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS) dalam satu kenyataan memberitahu PPS tersebut dibuka di Kampung Sebat dan Balai Raya Kampung Sebat Dayak.

Menurut laporan Astro Awani, semalam, Jabatan Meteorologi Malaysia mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang dijangka di negeri Sarawak sehingga pukul 2 pagi tadi.

Antara kawasan dijangka terjejas ialah Kuching, Serian, Samarahan, Sri Aman, Betong, Sarikei, Mukah (Tanjung Manis dan Daro) dan Miri (Subis dan Miri).

Pemantauan berkala telah digerakkan beberapa agensi keselamatan termasuk Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM).

Prosedur keselamatan turut dilakukan melibatkan tinjauan di kawasan kerap berlaku banjir untuk tindakan awal operasi pemindahan, merekodkan peningkatan paras air di kawasan kritikal, serta bantuan sokongan di PPS.

Kali terakhir Sarawak menutup PPS mangsa banjir adalah pada penghujung Disember tahun lalu.

Dalam kejadian banjir tahun lalu, kerajaan Sarawak telah mengerahkan kira-kira 6,000 anggota penguat kuasa daripada pelbagai agensi untuk membantu mangsa-mangsa banjir di seluruh negeri ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here