WARIS kejadian tanah runtuh di Jalan Batang Kali-Gohtong telah menuntut mayat mangsa untuk proses pengebumian.

Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superintenden Suffian Abdullah berkata, sebanyak 15 mayat telah dituntut oleh waris masing-masing, semalam.

Katanya, kesemua mayat diserahkan kepada waris selepas proses pengecaman dan bedah siasat selesai di Hospital Sungai Buloh (HSB).

“Mayat terdiri daripada dua lelaki dewasa, lapan wanita dewasa, dua kanak-kanak lelaki dan tiga kanak-kanak perempuan.

“Pada masa ini, masih ada baki sembilan lagi mayat yang masih berada di hospital untuk tujuan bedah siasat dan menunggu proses tuntutan oleh waris.

“Kita memohon kepada waris atau keluarga atau rakan kepada mangsa yang dipercayai terbabit dalam kejadian ini untuk pergi ke HSB bagi membuat pengecaman dan mengenal pasti identiti mayat,” katanya seperti dilapor Berita Harian.

Beliau berkata demikian dalam sidang media di lokasi kejadian, hari ini.

Suffian menambah, masih ada di antara mayat mangsa belum dapat dikenal pasti identitinya dan waris yang ada kehilangan ahli keluarga diminta tampil membuat laporan polis.

Katanya, waris juga boleh datang terus ke HSB kerana pihak polis menugaskan satu pasukan khas untuk menguruskan dokumentasi termasuk penyerahan mayat.

Seramai 94 mangsa terbabit dalam insiden itu dan daripada jumlah itu, 61 dilaporkan selamat manakala 24 lagi disahkan terkorban dan sembilan masih hilang.

Mengulas mengenai operasi mencari dan menyelamat (SAR), beliau berkata, operasi SAR semalam dihentikan pada jam 9 malam tadi susulan hujan lebat sebelum disambung semula pada jam 8 pagi tadi.

“Operasi SAR dihentikan jam 9 malam tadi kerana jika diteruskan, ia boleh membahayakan nyawa petugas penyelamat sebelum disambung semula awal pagi tadi.

“Sebanyak lima komponen pasukan penyelamat kini berada di lokasi membabitkan 112 anggota dan tiga anjing pengesan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM),” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here