AHLI Parlimen Beluran Datuk Seri Ronald Kiandee kekal bersama Parti Pribumi Bersatu Malaysia Bersatu (Bersatu) di Sabah walaupun kepimpinan negeri itu bertindak keluar parti hari ini.

Memetik laporan The Star, Ronald yang juga Naib Presiden Bersatu memberitahu, tidak dijemput dan dimaklumkan mengenai perjumpaan yang mendorong kepada keputusan itu pada malam tadi.

“Saya difahamkan terdapat perjumpaan pada malam Jumaat apabila keputusan (meninggalkan parti) dibuat. Saya tidak dimaklum dan dijemput.

“Oleh itu saya masih lagi Ketua Bersatu Bahagian Beluran dan masih lagi bersama Bersatu Sabah,” katanya memetik laporan Astro Awani, hari ini.

Hari ini, Hajiji yang juga Ketua Menteri Sabah mengumumkan beliau dan barisan kepimpinan Bersatu Sabah meninggalkan parti itu dan akan menubuhkan parti tempatan baharu.

Jelasnya, keputusan itu dibuat setelah mempertimbangkan keadaan lanskap politik negara ketika ini terutama di Sabah.

Selain itu, Hajiji berkata, keputusan kepimpinan Bersatu Sabah untuk meninggalkan Bersatu adalah atas dasar bahawa ia tidak lagi boleh dipertahankan untuk kekal sebagai status quo.

Ronald menambah, tindakan kepimpinan dan Ketua Pimpinan Bersatu, Datuk Seri Hajiji Noor itu tidak ‘melumpuhkan’ parti tersebut di Sabah.

Sebaliknya kata beliau Bersatu masih mampu mengekalkan sokongan akar umbi kerana tindakan pimpinan tidak mendapat restu daripada ahli.

Dakwa beliau, beberapa ketua bahagian juga berbelah bahagi mengenai keputusan itu.

“Mereka (pimpinan) boleh menyatakan sebab mengenai keputusan itu tetapi ahli parti mempunyai hak untuk membuat keputusan,” katanya sambil menyatakan akan memperkasa semula Bersatu di Sabah.

Kemelut Bersatu Sabah dengan Ronald tercetus apabila beliau tidak dicalonkan sebagai calon GRS pada PRU15 bagi kerusi Parlimen Beluran susulan kerjasama antara gabungan itu dengan Barisan Nasional.

Ekoran itu, kerusi Parlimen Beluran diberikan kepada calon BN, Benedict Asmat hingga memaksa Ronald bertanding atas tiket Perikatan Nasional (PN).

Namun, Ronald berjaya menenangi kerusi Parlimen itu dengan majoriti 1,594 undi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here