MALAYSIA menyokong dan berpuas hati dengan keputusan mahkamah di Belanda yang mendapati tiga tertuduh dalam kes pesawat Malaysia Airlines MH17 yang ditembak jatuh di Ukraine pada 2014, bersalah melakukan jenayah itu, kata Perdana Menteri sementara, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata, keputusan Mahkamah Daerah The Hague itu menjadi tanda aras penting dalam usaha mencari kebenaran serta menegakkan keadilan kepada semua 298 mangsa, termasuk 43 rakyat Malaysia yang terkorban dalam tragedi itu serta waris mereka.

“Malaysia sentiasa berpendirian bahawa perbicaraan yang dijalankan mestilah berlandaskan kebenaran, keadilan serta penuh tanggungjawab. Dalam hubungan ini, Malaysia menyokong keputusan yang dibuat mahkamah The Hague.

“Malaysia juga berpuas hati terhadap proses penghakiman boleh dipercayai dan telus yang dilaksanakan dalam sistem perundangan Belanda, berdasarkan kedaulatan undang-undang demi mendapatkan keadilan yang lama dinanti-nantikan,” katanya selepas menghadiri Program Ramah Mesra bersama Penduduk di Bandar 32, Bera.

Pada 17 Julai 2014, pesawat Boeing 777 itu ditembak jatuh di timur Ukraine ketika dalam perjalanan dari Amsterdam, Belanda ke Kuala Lumpur.

Menurut laporan media, mahkamah Belanda itu memutuskan pesawat MH17 ditembak jatuh oleh peluru berpandu buatan Rusia yang dilancarkan dari sebuah padang ladang berhampiran Pervomaisk di timur Ukraine.

Mahkamah itu menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke atas dua warga Rusia, Igor Girkin dan Sergei Dubinsky, kedua-duanya bekas pegawai perisikan Rusia, dan seorang warga Ukraine yang juga pemimpin pemisah, Leonid Kharchenko, selepas didapati bersalah atas pertuduhan menembak jatuh MH17, manakala seorang lagi warga Rusia, Oleg Pulatov didapati tidak bersalah.

Hakim Hendrik Steenhuis yang mengetuai penghakiman dalam perbicaraan itu juga memerintahkan tiga tertuduh itu membayar pampasan lebih 16 juta Euro (RM75.26 juta) kepada keluarga mangsa.

Ismail berkata, Malaysia mewakili pihak yang terkesan dengan kejadian itu merakamkan penghargaan kepada ahli Pasukan Penyiasat Bersama (JIT) yang terdiri daripada Belanda, Australia, Belgium dan Ukraine yang bertungkus lumus menjalankan siasatan ke atas tragedi MH17.

Beliau turut menzahirkan rasa simpati dan mengucapkan takziah kepada keluarga serta waris kru dan penumpang MH17.

“Keputusan mahkamah ini diharap sedikit sebanyak memberi kelegaan dan ketenangan kepada keluarga waris, walaupun tiada yang dapat mengembalikan nyawa mereka.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here