SYOR-syor dikemukakan dalam laporan Pasukan Petugas Khas siasatan ke atas pelbagai dakwaan dalam buku ‘My Story: Justice in the Wilderness’ tulisan bekas Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas, dipercayai akan membantu kerajaan membuat keputusan sewajarnya berhubung dakwaan terbabit, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Beliau berkata demikian dalam kata pengantar laporan itu yang kini boleh diakses secara terbuka melalui laman sesawang rasmi Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang (BHEUU), Jabatan Perdana Menteri (JPM).

Orang ramai boleh mengakses laporan dalam bahasa Inggeris yang mengandungi 225 muka surat itu selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada 13 Oktober lalu mengumumkan kerajaan menyahklasifikasikan dan akan mendedahkan laporan siasatan ke atas dakwaan dalam buku berkenaan.

Dalam kata pengantarnya, Wan Junaidi turut berharap penemuan dalam laporan itu akan memberi pencerahan kepada banyak persoalan dan reaksi bercampur-campur yang diterima ketika buku terbabit kali pertama diterbitkan.

“Pasukan Petugas Khas (STF) itu ditubuhkan untuk ‘mencari fakta’ berhubung dakwaan dalam buku berkenaan.

“STF telah mengenal pasti dakwaan, melakukan analisis terhadap pemerhatiannya dan akhirnya mengemukakan syor-syor melalui laporan ini kepada kerajaan,” katanya dalam laporan Berita Harian.

Wan Junaidi sekali gus menzahirkan ucapan terima kasih kepada keseluruhan pasukan berkenaan atas komitmen serta dedikasi mereka melaksanakan perundingan dengan pelbagai pihak pemegang taruh dan meneliti semua dokumen berkaitan dalam menyediakan laporan itu.

Beliau turut berterima kasih atas komitmen diberikan pelbagai pihak pemegang taruh yang membantu pasukan khas berkenaan melaksanakan tugas mereka.

Sementara itu Pengerusi STF berkenaan, Datuk Seri Fong Joo Chung, dalam kata pengantarnya pula berkata sepanjang tempoh lapan bulan, pasukannya sudah melaksanakan 19 perundingan dengan pelbagai pihak serta pemegang taruh, meneliti dokumen dan mendapatkan maklum balas bertulis terhadap dakwaan dalam buku terbabit.

“STF ini tidak terlepas daripada berdepan cabaran berikutan ada pihak yang tidak bersedia untuk tampil ke hadapan STF atau memberikan maklumat mahupun menyediakan maklum balas bertulis kepada STF.

“Bagaimanapun, ini tidak menghalang STF daripada melaksanakan siasatan yang teliti, bebas dan komprehensif terhadap dakwaan dikenal pasti dalam buku itu,” katanya.

Pada 30 September lalu, Perdana Menteri dilapor mengarahkan siasatan lanjut terhadap kemungkinan salah laku oleh Tommy, dilaksanakan dengan segera.

Ismail Sabri dipetik berkata, Pasukan Petugas Khas sudah membentangkan laporan siasatan ke atas dakwaan dalam buku ‘My Story: Justice in the Wilderness’, dalam Mesyuarat Jemaah Menteri pada hari berkenaan.

Berdasarkan siasatan yang dibuat, beliau berkata, pasukan itu mengkategorikan 19 isu penting dikesan dalam buku berkenaan kepada empat isu utama, iaitu dakwaan ke atas Badan Kehakiman; pendedahan maklumat dan rahsia kerajaan; tindakan tidak sah, salah guna kuasa dan kecuaian profesional; serta kenyataan berbaur hasutan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here