YANG di-Pertua Dewan Rakyat, Tan Sri Azhar Azizan Harun berkata, kefahamannya tentang Perlembagaan dan undang-undang negara mendorongnya bertindak sewajarnya bagi memastikan urusan dalam Dewan Rakyat lancar dan efisyen.

Katanya, pengalaman tiga dekad karier sebagai peguam diakui sedikit sebanyak memudahkan tugasnya sebagai Yang di-Pertua Dewan Rakyat.

“Selama 31 tahun saya beramal sebagai peguam; saya banyak mengendalikan kes Perlembagaan.

“Oleh itu saya tahu apa yang boleh saya buat dan apa yang saya tak boleh buat,” katanya, memetik laporan Astro Awani, hari ini.

Sepanjang tempoh berkhidmat sebagai peguam itu juga telah membentuk hubungan akrab antara beliau dengan Ahli-Ahli Parlimen dari kedua-dua pihak yang membantunya berurusan dengan lebih mudah.

“Saya bertuah kerana saya punyai rakan-rakan rapat dan sahabat di sebelah sini dan juga di sebelah sana.

“Oleh kerana itu, proses engagement saya dengan mereka agak senang, saya boleh ajak sahaja mereka berbincang di luar sambil minum kopi,” kata Azhar Azizan.

Maka beliau melihat segala yang berlaku di dalam Dewan Rakyat hanyalah sebahagian daripada kerja yang perlu dihadapi dan ia tidak menjejaskan hubungan di luar.

Disebabkan itu, beliau tidak pernah mengambil apa sahaja yang dilemparkan kepadanya ketika persidangan di dalam Dewan secara peribadi.

“Malah saya pernah dipanggil ‘barua’ pun, tapi saya tak pernah mengambilnya secara peribadi dan itu menyenangkan tugas saya.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here