SERAMAI 21 lagi rakyat Malaysia yang menjadi mangsa sindiket penipuan pekerjaan di Kemboja dan Laos diselamatkan, dengan lapan daripadanya pulang ke tanah air hari ini.

Kementerian Luar dalam kenyataan berkata, kejayaan itu hasil usaha Kedutaan Besar Malaysia di Phnom Penh dan Vientiane.

“Lapan mangsa dari Kemboja tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) pada 4.50 petang tadi dan disambut Menteri Luar, Saifuddin Abdullah.

“Enam lagi mangsa dari negara itu dijangka tiba 11.50 malam ini. Selain itu, tujuh mangsa dari Laos tiba di KLIA pada 7.50 malam tadi,” katanya yang dipetik Harian Metro.

Menurut laporan itu, semua mangsa diserahkan kepada polis untuk proses siasatan lanjut.

Seramai 273 warga Malaysia berjaya diselamatkan sehingga semalam, dengan 213 daripadanya sudah dihantar pulang dan bakinya 60 lagi masih ditahan di depot tahanan imigresen sementara menunggu proses pengusiran.

“Kementerian Luar ingin merakamkan penghargaan kepada kerajaan Kemboja dan Laos atas kerjasama serta komitmen dalam membantu mengesan dan menyelamatkan warga Malaysia yang menjadi mangsa sindiket.”

Katanya, Kementerian Luar melalui Kedutaan Besar Malaysia di Kemboja, Laos, Myanmar dan Thailand dengan kerjasama kedutaan negara terbabit di Kuala Lumpur akan terus komited dalam usaha menyelamatkan warga Malaysia yang menjadi mangsa sindiket penipuan pekerjaan di luar negara.

Ia turut menasihatkan pihak yang ingin membuat kenyataan berhubung isu itu supaya memaklumkan polis bagi membantu siasatan.

“Ini penting bagi mengelakkan kenyataan tidak sahih dan disensasikan, disampaikan kepada umum, sekali gus mendatangkan kegusaran serta panik kepada orang ramai.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here