Oleh BADLISHAH MAT

JANGKAAN Jabatan Meteorologi Malaysia bahawa taburan hujan yang tinggi dan banjir berkemungkinan berlaku pada pertengahan November perlu diambil perhatian sebelum mahu mengadakan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

Menurut Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man, berbanding bulan-bulan lain, negara akan menerima taburan hujan yang lebih pada bulan tersebut.

“Maklum balas yang diterima kebanyakkan mereka mahukan keutamaan diberi terlebih dahulu kepada persediaan menghadapi bencana itu berbanding PRU.

“Pada mereka tidak sesuai jika PRU diadakan dalam masa terdekat kerana kalau betul jangkaan Jabatan Metereologi, mereka terpaksa memilih untuk mendepani bencanaitu berbanding keluar mengundi dalam keadaan bimbangkan keselamatan harta dan nyawa,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas Sambutan Hari Sungai Sedunia Peringkat Kebangsaan 2022 dan Sambutan 90 tahun Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) di Lembangan Sungai Muda, Sungai Petani di Kedah.

Kata Tuan Ibrahim, pihak keselamatan juga akan menghadapi masalah kekuatan anggota kerana agihan perlu dilakukan serentak untuk yang bertugas menjaga keselamatan peti undi dan pada masa sama terpaksa bertugas semasa banjir.  

Katanya, keputusan untuk melaksanakan PRU-15 perlu dibuat dan dirancang dengan berhati-hati supaya tidak menimbulkan sebarang mudarat dan masalah kepada semua pihak terutamanya rakyat.

“Kalau sudah tamat tempoh itu lain cerita, ini kita masih ada pilihan kerana masih ada tempoh untuk berkhidmat. Perdana Menteri yang akan buat keputusan nanti, Kabinet hanya akan beri pandangan dan selebihnya terpulang kepada Perdana Menteri,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here