PRESIDEN UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bersyukur “kebenaran ditegakkan” hari ini setelah mahkamah membebaskan beliau daripada semua tuduhan rasuah sistem visa luar negara (VLN).

“Saya telah diaibkan, dimalukan, ditelanjangkan dengan pelbagai tanggapan, Jumaat kebenaran ditegakkan,” katanya yang dipetik dalam laporan Free Malaysia Today.

Beliau berkata kepada media selepas Mahkamah Tinggi mendapati pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadapnya.

Terdahulu, Hakim Mahkamah Tinggi Yazid Mustafa memutuskan pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap Zahid yang berdepan 40 tuduhan menerima rasuah daripada sebuah syarikat untuk menyambung kontrak berkaitan VLN.

Dalam pada itu, Zahid berkata beliau tidak bersalah dan yakin pelaksanaan perundangan telah diteliti dan diperincikan oleh hakim.

Katanya, semua pertuduhan yang didakwa terhadapnya tidak pernah dilakukan.

“Keputusan hari ini merupakan kemenangan untuk Barisan Nasional (BN) dan Umno,” katanya.

Beliau turut berterima kasih kepada barisan peguam, pemimpin Umno dan keluarganya yang tidak putus memberikan sokongan.

“Terima kasih kepada barisan peguam yang amat profesional dan cemerlang. Saya bangga dengan usaha mereka,” katanya.

Tohmahan musuh

Sementara itu, penyokong Zahid, Rahmat Bujang berkata keputusan hari ini membuktikan segala tuduhan terhadap presiden Umno adalah tohmahan daripada pihak musuh.

Katanya, perkara itu sudah menjadi lumrah dalam politik dan diharap keputusan berkenaan memberikan kelebihan kepada Umno dan BN untuk menghadapi pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

“Ini terbukti hanya tohmahan oleh parti lawan terhadap Zahid,” katanya.

Ketua Jabatan Penyelidikan dan Perancangan Strategik Umno, Noor Azizan Abdul Majid, berharap selepas ini pihak lawan menghentikan segala amalan politik balas dendam.

Katanya, janganlah ada mana-mana pihak cuba menyalahgunakan institusi kehakiman bagi membalas dendam dan menjadikan pemimpin politik tertentu sebagai “mangsa” kluster mahkamah.

“Ini satu kemenangan untuk rakyat Malaysia. Henti permainan kotor sebab hari ini rakyat susah dan sedang fikir nak makan apa. Diharap selepas ini kita ‘move on’ hadapi pilihan raya,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here