Oleh BADLISHAH MAT

KEDAH diakui sebagai ‘swing state’ dalam arena politik tanah air kerana pimpinan kerajaan negerinya boleh dikatakan sentiasa bertukar mengikut citarasa rakyatnya atau lebih tepat para pengundi.

Bukan sekadar bertukar antara satu parti ke parti yang lain, namun dalam parti yang sama juga Menteri Besar yang dilantik mereka jarang dapat bertahan lama sehingga berpenggal-penggal di puncak pemerintahan.

Walaupun perkara itu ada sudut positifnya, namun terdapat beberapa urusan tidak sempat dilaksanakan kerana seperti sedia maklum tukar seseorang Menteri Besar, maka tukarlah polisi dan corak pentadbirannya. Justeru, menuju ke Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) yang belum ada bayangan tarikh sebenar, semua parti yang bertanding di Kedah boleh berangan-angan untuk memilih calon mereka menjadi Menteri Besar walaupun di atas kertas peluang Pas lebih cerah.

Jadi bagi Barisan Nasional (BN) Kedah khususnya UMNO, tidak ada salahnya mereka juga berangan perkara yang sama, cuma ramai yang sangsi dan sering bertanya siapa calon mereka untuk menjadi Menteri Besar andai kata berupaya bentuk kerajaan.

Ramai yang kata, setakat ini mereka tidak nampak pemimpin UMNO mana yang ada kaliber untuk mengemudi pentadbiran Kerajaan Kedah yang kini sedang mencatat pelaburan berbilon-bilion ringgit seperti dilakukan Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor daripada Pas.

Untuk rekod, BN dan UMNO Kedah kini diketuai Datuk Seri Jamil Khir Baharom yang pernah menjadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) sebelum beliau kalah pada PRU-14 lalu di Parlimen Jerai.

Timbalan beliau, Datuk Othman Aziz yang pernah diberi tanggungjawab sebagai Timbalan Menteri Kewangan dahulu pun kalah di Parlimen Jerlun kepada bekas Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

Seorang lagi bekas Menteri Besar daripada UMNO, Datuk Seri Ahmad Bashah Md. Hanipah juga kalah ketika cuba mempertahan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Suka Menanti pada pilihan raya itu. Maka, siapa lagi calon berpotensi yang UMNO miliki untuk dinamakan sebagai Menteri Besar seandainya mereka menang.

Meskipun Ahli Parlimen Padang Terap, Datuk Seri Mahdzir Khalid sebagai Naib Presiden UMNO ketika ini, namun Menteri Pembangunan Luar Bandar itu dilihat lebih selesa sebagai ‘federal man’ walaupun beliau turut pernah menjadi Menteri Besar pada 2005 hingga 2008.

Tidak tahulah kalau BN Kedah juga mahu ikut langkah Johor apabila melantik Menteri Besar bukan dalam kalangan orang yang ada jawatan tinggi dalam parti dan lebih muda. Tetapi tetap persoalannya, siapa?

Atau mungkin juga BN merasakan Kedah bukan lagi negeri sasaran mereka selepas melihat pencapaian demi pencapaian dilakukan kerajaan Perikatan Nasional (PN) Kedah diketuai Pas ketika ini, maka mereka tidak kisah sangat untuk ‘polish’ calon Menteri Besar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here